Nije bilo rotacije osoblja u nuklearnoj elektrani u Černobilu od 21. marta, kaže nuklearni nadzor UN-a

Nije bilo rotacije osoblja u nuklearnoj elektrani u Černobilu od 21. marta, kaže nuklearni nadzor UN-a

Ukrajina je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da nije bilo rotacije tehničkog osoblja u nuklearnoj elektrani u Černobilju od 21. marta, saopštila je u petak nuklearna agencija UN.

Prema saopštenju IAEA, Ukrajina takođe nije znala kada bi mogla da dođe do sledeće rotacije.

Ukrajinsko regulatorno telo saopštilo je IAEA u četvrtak da ih je rusko granatiranje kontrolnih punktova u obližnjem gradu Slavutiču, gde živi mnogo zaposlenih u nuklearnoj elektrani u Černobilju, „sprečilo da putuju do i iz elektrane“, navodi se u saopštenju.

Sadašnje osoblje koje je u fabriku stiglo od 20. do 21. marta zamenilo je osoblje koje je tamo bilo otkako su ruske snage preuzele kontrolu nad lokacijom u februaru. 24, saopštila je IAEA.

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja je u petak „dala dodatne detaljne tehničke informacije o Centralnoj analitičkoj laboratoriji u gradu Černobilju, za koju je ranije ove nedelje rekla da su je „pljačkali pljačkaši““, saopštila je IAEA.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da je „proteklih nedelja izrazio duboku zabrinutost zbog teške situacije sa kojom se suočava osoblje koje upravlja ukrajinskim nuklearnim objektima u kojima je prisutna ruska vojska. On je naglasio da je njihova sposobnost da obavljaju svoje važne zadatke bez nepotrebnog pritiska „kritična za održavanje nuklearne bezbednosti.