Nigerija je odbila posetu premijera Češke zbog njegove podrške akcijama Izraela

Nigerija je odbila posetu premijera Češke zbog njegove podrške akcijama Izraela

Premijer Češke Petr Fijala trebalo je da poseti Nigeriju u sredu, ali mu je Abudža odbila posetu, piše „Evropska pravda”.

Petr Fijala će danas početi posetu Gani, koja će biti treća stanica na njegovom putovanju kroz podsaharsku Afriku. On će ujutro iz glavnog grada Kenije Najrobija krenuti za glavni grad Gane Akru. Prvobitno se očekivalo da premijer, koji je u pratnji velike poslovne delegacije, danas provede u Nigeriji. Ali Abuja je u ponedeljak u poslednjem trenutku saopštila da ne može da obezbedi odgovarajući prijem i program, uključujući poslovni forum.

Prema diplomatskim izvorima, potez Nigerije može biti povezan sa podrškom Češke Izraelu u UN. Konkretno, tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN, Češka je glasala protiv rezolucije koja poziva na uzdržavanje od nasilja nad civilima. Ukrajina je, kao i većina država EU, bila uzdržana. Nigerija je glasala za.

Petr Fijala je takođe posetio Izrael 25. oktobra. Treba napomenuti da je 25. poslednji dan do danas kada su šefovi stranih država i vlada boravili u poseti Izraelu. Izrael je tada pokrenuo kopnenu operaciju u Gazi.

Izrael se suočava sa sve većim kritikama, posebno iz muslimanskih zemalja, zbog vazdušnih napada na Gazu, koje je izveo nakon krvavog napada Hamasa na jugu zemlje.

Otkazivanje premijerove državne posete je neobičan korak i prilično snažan diplomatski gest, rekao je za ČTK analitičar Asocijacije za međunarodne poslove Vilem Rehak. Prema mišljenju politikologa Jozefa Mleenka sa Fakulteta društvenih nauka Karlovog univerziteta, otkazivanje putovanja pokazuje da češki ministri treba da vode računa o stvarnim interesima Češke i da se ponašaju pragmatičnije u svojim izjavama o pitanjima međunarodne politike.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Jan Lipavski rekao je novinarima u utorak tokom posete Beču da otkazivanju Fijaline posete „ne pridaje nikakvo duboko značenje“. Takođe je napomenuo da ovaj potez Nigerije ne povezuje sa podrškom Izraelu.

Takođe čitajte glavom, a ne samo srcem. Zelenski bi trebalo da odustane od emotivnih odluka u vezi sa ratom u Izraelu