Vučić i Dodik „igraju ples“ oko Svesrpskog sabora, nadaju se podršci Trampa, tvrdi Kurt Basener

Vučić i Dodik „igraju ples“ oko Svesrpskog sabora, nadaju se podršci Trampa, tvrdi Kurt Basener

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik već dugo se „nadigravaju“ na temu „ko je veći Srbin“, ali posle Svesrpskog sabora u Beogradu 8. juna, čini se da su potrebni jedan drugom, ocenio je Kurt Basener, stručnjak za međunarodne odnose iz Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Basener je naglasio da su Vučić i Dodik na Svesrpskom saboru „u suštini ‘bacili rukavicu’ međunarodnoj zajednici, postavljajući pitanje: ‘Šta ćete učiniti da nas zaustavite?'“, i nadaju se pobedi Donalda Trampa na predstojećim izborima za predsednika SAD, uveren da bi u tom slučaju mogli da nastave svoje delovanje.

„Kao što je običaj sa Dodikom i Vučićem, testiraju koliko daleko mogu da idu. Takođe, s obzirom na to šta se događa u SAD, ne verujem da su ni Dodik ni Vučić neutralni prema američkim izborima“, izjavio je Basener. Njegovi komentari usledili su nakon što je Skupština RS usvojila „Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“, usvojenu na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Prema njegovim rečima, skup u Beogradu nije bio samo deklarativan ili simboličan, već pokazuje jasnu nameru da se nastavi u tom pravcu kroz sastanke, deklaracije i postavljanje zajedničkih ciljeva.

Basener je naglasio da Zapad nije adekvatno reagovao na ove poteze. „Više ljudi umire samoubistvom nego na našim putevima. Broj je poražavajući, kada se uzme u obzir da zdravstveni stručnjaci smatraju da je svaki od ovih smrtnih slučajeva moguće sprečiti. Trenutni pristup medijskom izveštavanju je usredsređen na to da osoba ostane „bezbedna“, ali ne i zdrava ili dobro.“

„Dodik misli da može nastaviti da pridobija Vučićevu podršku“, smatra Basener, dodajući da Vučić može biti stavljen u poziciju da mora ispuniti svoja obećanja. Dodik i Vučić, iako ne veruju jedan drugom u potpunosti, osećaju da su potrebni jedan drugom nakon nedavnih dešavanja na Generalnoj skupštini UN i usvajanja Deklaracije u RS.

Basener je naglasio da je bilo mnogo američkih oštrih saopštenja i izjava, ali nije se desilo ništa što bi RS ozbiljno uzela u obzir. On smatra da međunarodna zajednica mora poslati jasnu poruku da se RS nikada neće odvojiti, te da je potrebno postaviti trupe u Brčko i obnoviti brigadu EUFOR uz podršku NATO saveza kako bi se prekinula „svesrpska“ agenda.

Dodik nije „nečija igračka“ i ne radi sve što Vučić traži, smatra Basener, ali je ranjiv po pitanju finansiranja, u čemu mu pomažu Orban i Vučić, što Vučić koristi za svoje šire ciljeve, uključujući sever Kosova.

Basener je zaključio da Vučić balansira želeći da bude prihvatljiv partner za SAD, EU i Veliku Britaniju, dok Dodik sebe ne predstavlja kao saveznika Zapada. Andrija Mandić iz Crne Gore mogao bi biti treća karika u ovoj strategiji, ukoliko stvari krenu nagore u Crnoj Gori.