Tužioci: Nemački napad nožem može biti terorizam

Tužioci: Nemački napad nožem može biti terorizam

U petak uveče, u nemačkom gradu Solingenu, dogodio se smrtonosni napad nožem tokom Festivala različitosti posvećenog 650. godišnjici grada. Troje ljudi izgubilo je život, dok je osam osoba povređeno, četiri od njih teže. Napadač je uspeo da pobegne sa lica mesta, ostavljajući za sobom paniku i haos.

Tužioci su izjavili da terorizam može biti motiv ovog brutalnog napada, ali tačan razlog ostaje nejasan. Markus Kaspers, iz odeljenja za borbu protiv terorizma javnog tužilaštva, istakao je da se intenzivno traga za počiniocem, ali da trenutno nisu u mogućnosti da ga lociraju.

Jedan petnaestogodišnjak je uhapšen u vezi sa ubodom nožem, ali tužilaštvo nije potvrdilo da je on osumnjičen za napad. Prema rečima tužioca, veruje se da je tinejdžer bio upoznat sa planiranim napadom, ali nije reagovao ni obavestio nadležne organe o tome.

Nemačka policija sprovodi intenzivne istrage širom zapadne pokrajine Severna Rajna Vestfalija, gde se nalazi Solingen. Torsten Fleiss iz policije izjavio je da su pronašli više noževa nedaleko od mesta napada i da proveravaju da li je neki od njih korišćen u napadu.

Kancelar Olaf Šolc opisao je ovaj napad kao strašan događaj i pozvao na brzo hapšenje počinioca i primenu zakona u punoj meri. Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser nedavno je predložila zabranu nošenja noževa sa oštricom dužom od šest centimetara u javnosti kao preventivnu meru protiv porasta napada nožem u zemlji.