Nemačka olakšala doseljavanje i zapošljavanje stranaca

Nemačka olakšala doseljavanje i zapošljavanje stranaca

U pokušaju da se nadomesti nedostatak radne snage sa kojim se bore preduzeća u Nemačkoj, parlament ove zemlje odobrio je novi zakon o imigraciji.

Kvalifikovani radnici iz zemalja van EU na ovaj način mnogo lakše će moći da dođu do zaposlenja.

Zakon predviđa da stranac može da se zaposli u Nemačkoj na tri načina – ako ima univerzitetsku diplomu ili potvrdu o kvalifikaciji za rad koji priznaje ova zemlja i ugovor sa poslodavcem, ako ima minimum dve godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili potvrdu o stručnom osposobljavanju (VET) ili ako ima potencijal da nađu posao u toj zemlji.

Dugoočekivani zakon uključuje sistem zasnovan na bodovima koji smanjuje prepreke za dolazak u Nemačku kandidatima prema njihovim stručnim kvalifikacijama, godinama i poznavanju jezika.

Radnicima migrantima omogućiće da dođu u Nemačku i sa i bez ponude za posao, a podsticaji obuhvataju mogućnost da radnici u Nemačku sa sobom povedu, ne samo supružnike i decu, već i roditelje, piše BBC.

Kako piše Dojče vele, ovim zakonom će se migrantima omogućiti i brže dobijanje nemačkog pasoša kao i dvojno državljanstvo. Migrantkinje i migranti bi mogli postati državljani već nakon pet godina boravka u Nemačkoj, umesto dosadašnjih osam.

To se odnosi na dobro integrisane osobe. Dobro integrisane znači: da govore nemački jezik, da mogu da izdržavaju sebe i svoje porodice, da se drže nemačkog Ustava i da nisu počinili krivična dela.

Prema rečima poslodavaca ali i sindikata, novi zakon će verovatno uzrokovati i povećan odlazak građana Srbije, i uticaće i na domaće tržište rada. Ipak, za zaposlene koji ostanu u zemlji, ovo bi moglo da znači i povoljnije uslove.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić za Euronews Srbija kaže da ovo nije prvi put da Nemačka olakšava dolazak novih radnika jer se, kao i druge evropske zemlje, suočava sa ogromnim manjkom radne snage.