Srbija uvodi obavezu crne kutije u automobile: Podaci o nesrećama i sigurnosti vozača od 7. jula

Srbija uvodi obavezu crne kutije u automobile: Podaci o nesrećama i sigurnosti vozača od 7. jula

Od 7. jula, automobili u Srbiji moraće da budu opremljeni crnom kutijom koja će beležiti poslednjih pet sekundi podataka pre udara, uključujući rad kočnica, farova, gasa, upravljanja volanom, brzinu i usporenje tokom kočenja. Ovo je izjavio Milian Vujanić, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Crna kutija, poznata i kao Event Data Recorder (EDR), već se ugrađuje u automobile od 2010. godine, ali će nova pravila obavezati sve nove automobile da je imaju radi rekonstrukcije nesreća i analize sigurnosnih sistema.

Vujanić je naglasio da se podaci iz crne kutije mogu koristiti i protiv vozača u slučaju sumnje na izazivanje nesreće, te da je uređaj povezan s vazdušnim jastukom automobila.

Dodatno, istaknuto je da nije moguće izbrisati ili manipulisati podacima iz crne kutije niti ju je lako fizički ukloniti iz vozila, jer je integrisana s vazdušnim jastukom. Čak i pokušaj uklanjanja zahtevaće značajnu demontažu vozila.

Crna kutija u automobilima funkcioniše slično onoj u avionima, beležeći ključne informacije poput položaja i brzine vozila, kao i aktivaciju sistema pomoći pri vožnji. Ovi podaci mogu se pregledati tokom tehničkih pregleda ili poseta servisu, što čini njihovu upotrebu relevantnom i van situacija nesreće.

Ova inicijativa deo je širih napora za unapređenje bezbednosti saobraćaja u Srbiji, dovodeći je u sklad s modernim standardima i praksama drugih zemalja.