Nema više afričke svinjske kuge u Čačku

Nema više afričke svinjske kuge u Čačku

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede godine ukinula je prvog jula svoje rešenje o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od zarazne bolesti afričke kuge svinja na teritoriji Raškog, Moravičkog i Šumadijskog upravno okruga, kaže koordinator za suzbijanje ove zaraze, Aleksandar Maksimović.

On podseća da je 24. aprila zbog pojave ove zarazne bolesti u dva domaćinstva u Tavniku, resorno ministarstvo donelo rešenje o proglašenju zaraženog područja, koje je obuhvatalo sela Tavnik i Bresnica, dok su za ugroženo područje proglašena naseljena mesta Obrva, Miločaj, Cvetke, Lađevci, Mrsać, Bapsko Polje, Bečanj, Mrčajevci, Katrga, Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati.

„S obzirom da su na navedenom području sprovedene sve propisane mere za rano otkrivanje, dijagnostiku sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja, a na osnovu završnog izveštaja, konstatovano je da ne postoje dalji razlozi za primenu propisanih mera, pa je doneto rešenje o ukidanju rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od zarazne bolesti afričke kuge svinja“, zaključio je Maksimović.