Nedeljnik izabrao Konstraktu za ličnost godine

Nedeljnik izabrao Konstraktu za ličnost godine

Magazin Nedeljnik je proglasio Anu Đurić Konstraktu za ličnost godine.

Naglasili su da se retko kada desi da je kolegijum Nedeljnika u bilo čemu jedinstven, a da je to „pravilo“ srušeno u decembru, kada tradicionalno biraju ličnost godine. Ističu da je Konstrakta bila njihov prvi i jedini pik, „u godini koju su obeležili sukobi, ratovi, nedaće, izbeglice i borba za čist vazduh“.

„Konstrakta nije bila nikakva pomodna stvar sezonskog trajanja, iako je oročila svoju slavu do Nove godine, ali je sada izveštaji sa terena i potražnja demantuju. Kada se samo vrate iz ‘dubokog sećanja i zamrzavanja’ srpski predstavnici na Evrosongu, vidi se koliko je pojava Ane Đurić bila revolucionarna. U slojevima pesme je opisan socijalni status, medijska situacija ne samo kod nas, odnos prema zdravlju. Ostalo bi na tom statusu ‘revolucionarna’ i ‘diverzija u mejnstrimu’, ali ima jedna stvar – Konstrakta je pobedila na tom izboru. I pokazala je da nije samo diverzija, već i da je preraspodela unutar tog mejnstrima moguća, ne samo muzički. Žena sa šiškama postala je kraljica virtuelnog ‘memolenda’. Odjedanput su svi uvrtali rukama, a ‘šta ćemo sad’ se našlo u parlamentima i svakodnevnom govoru, od blagajni u hipermarketima do nagoveštaja loše ocene pred kraj godine“, navodi se u saopštenju Nedeljnika .

Ukazali su da Konstrakta bila univerzalno prihvatljiva – „Za decu, patrijarha, intelektualce, opozicione sanjare, i žene“.

„To je bilo više od politički korektnog angažmana u lepezi frik šou nastupa Evrosonga. Konstrakta je bila cenjena autorka, koja postaje mejnstrim zvezda u četrdeset i nekoj. Ona je zgazila (borosanama) sve te poluejdžizam izbore i pravila za nove zvezde. Ali ne samo u onome što zovemo šoubiz, dala je podstrek i onima koji veruju da možeš osvojiti svet“, navodi se.

Nedeljnik je najavio veliki tekst o Konstrakti, u kom je opširnije objašnjeno zašto je baš ona njihova ličnost godine, u izdanju koje će izaći 22. decembra.

Podsetimo, prošle godine je Nedeljnikova ličnost godine bila glumica Milena Radulović .

Prvi laureat bio je predsednik SANU Vladimir Kostić, drugi košarkaški trener Dušan Duda Ivković, zatim su 2018. ovo priznanje poneli glumci Narodnog pozorišta, a godinu dana kasnije uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović. U pandemijskoj 2020. ličnosti godine su bili lekari i medicinski radnici.