Nedeljkov: Blagi trend pojačavanja nepravilnosti – ugrožavanje tajnosti glasanja, paralelna evidencija, kupovina glasova

Nedeljkov: Blagi trend pojačavanja nepravilnosti – ugrožavanje tajnosti glasanja, paralelna evidencija, kupovina glasova

Raša Nedeljkov iz Crte apelovao je na sve političke aktere i u Beogradu i u drugim mestima da se suzdrže od svih aktivnosti koje mogu da doprinesu eskalaciji situacije, pogotovu imajući u vidu da kako se glasanje bliži kraju rastu tenzije. Što se nepravilnosti tiče, ta organizacija je zabeležila blagi trend njihovog pojačavanja, ali je istakla da su one i dalje na pojedinačnom nivou.

Kazao je da od nepravilnosti izdvajaju aktivnosti biračkih odbora koje ugrožavaju tajnost glasanja, potom paralelna evidencija glasača i ispred i na samom biračkom mestu, što se može dovesti u vezu sa kupovinom glasova.

Dodao je da su podneli ukupno sedam prijava zbog sumnje na kupovinu glasova, a poslednju na Paliluli.

Naveo je i da im se do sada obratilo više od 400 građana, dostavljajući im različite informacije.

„Jedan od fenomena koje beležimo u ovom izbornom procesu, koji smo videli i u prethodnim izbornim ciklusima, jeste organizovanje i dovođenje birača na glasanje. To ponekad može da navede na krivi trag, dakle, stranke, ukoliko imaju dovoljno resursa, često žele da pomognu recimo biračima koji ne mogu samostalno doći do biračkih mesta i to je nešto što ne smatramo problematičnim. Smatramo problematičnim onog momenta kada organizovanje i dovođenje birača se tiče određene grupe. Često se radi o marginalizovanim grupama, i upravo u tim situacijama dolazi i do kršenja tajnosti glasanja tih organizovanih grupa. To je jedan tip organizovanja i dovođenja birača, i drugi tip koji smo zabeležili jeste da ispred više biračkih mesta vidimo ista vozila s istim registarskim tablicama iz inostranstva. Dakle, najvećim brojem iz inostranstva, iz Bosne i Hercegovine, je vozila koja kruže i cirkulišu ispred različitih biračkih mesta“, poručio je Nedeljkov.

Podsetio je i na poslednje podatke o izlaznosti koje je objavila ta organizacija, odnosno da je do 16 časova izašlo 10 procentnih podena manje birača nego u decembru 2023, tj. 31,2 odsto.