Nedelja Super Boula pretvara oblast Feniksa u Dolinu zabave

Nedelja Super Boula pretvara oblast Feniksa u Dolinu zabave

Zimski i prolećni meseci su turistička sezona u Arizoni, a posetioci se spuštaju u Dolinu sunca da pobegnu od hladnoće i uživaju na otvorenom.

Super Bovl dodaje još jedan sloj buke, dodatnih 100.000 ljudi puni barove, restorane i zabave širom pustinje.

Uključite Phoenix Open, verziju PGA Tour-a pijanog mosh jama na travi, i oblast Feniksa se pretvara u dolinu zabave koja traje nedelju dana.

„Ažur je definitivno ovde“, rekao je Džej Pari, predsednik i izvršni direktor komiteta domaćina Super Boula u Arizoni. „Biće veći i bolji od prethodnog.“

Poslednji, 2015. godine, bio je veliki hit.

Nju Ingland Patrioti i Sijetl Sihoksi odigrali su epski Superboul koji se okrenuo na gol-liniji u poslednjim sekundama. Phoenix Open se već etablirao kao najveći šou na travi i Tajger Vuds je podstakao svečanosti tako što je nastupio na ovom događaju prvi put od 2001. godine.

Ovogodišnji Super Bovl ima sastojke za još jednu nezaboravnu mešavinu.

Kanzas Siti Čifsi se vraćaju u Superboul po treći put u četiri godine, pokušavajući da osvoje svoj treći šampionat ukupno, dok se Filadelfija Iglsi bore za drugu titulu za šest godina. Takođe će predstavljati dva najdinamičnija kvoterbeka u NFL-u, Patrik Mahomes iz Kanzas Sitija i Džejlen Hurts iz Filadelfije.

Nedeljna utakmica je očigledno središnji deo, ali nagomilavanje je buran nedeljni provod.

Za prethodne Superboulove, Glendejl – gde se nalazi stadion – Skotsdejl i centar Feniksa bili su svečane žarišne tačke. Veselje se proširilo dolinom za ovogodišnju igru.

NFL i komitet domaćina imaju 20 sankcionisanih događaja u četiri dana koji prethode Superboulu, što je deo više od 200 događaja u oblasti Feniksa.

Ovaj Super Bovl ima ne jednu, već dve NFL Ekperience lokacije za fanove. Jedan je u Kongresnom centru u Feniksu, gde navijači mogu da šutiraju golove iz igre, ubacuju dodavanja ili trče kroz špalir lutaka za borbu.

Iskustvo u Hance Parku na severnoj strani centra grada ima živu muziku uveče i biće domaćin zabave na otvorenom koja će uključivati najveće video ekrane u Arizoni. Nadvožnjak mornarice za utakmicu u Glendejlu takođe će proći preko parka odmah nakon državne himne.

„Sjajno je“, rekao je navijač Orlova Šon Dafi, koji je sa porodicom doleteo iz Filadelfije da prisustvuje utakmici. „Idemo na svaku utakmicu i biti ovde je sjajno, posebno vreme.“

Kao i muzika.

Rijana nastupa na poluvremenu i verovatno će imati gosta iznenađenja ili dva. Kantri pevač Kris Stejplton peva nacionalnu himnu sa Oskarom nagrađenim glumcem Trojem Kocurom koji je izvodi na znakovnom jeziku. Babiface će pevati „America The Beautiful“.

Za one koji ne idu na utakmicu, postoji mnogo drugih poznatih izvođača koji nastupaju u Dolini, kao što su Snoop Dogg, Cardi B, Paramore, Machine Gun Kelli, Dave Matthevs Band, Tim McGrav i brojni drugi.

„Ovog puta, interesovanje navijača za Super Boul je bilo zaista veliko i bilo je neverovatno biti deo njega“, rekao je Pari, koji je takođe bio deo Super Boula 2015.

Phoenix Open je tome dodao.

Turnir u TPC Skotsdejlu se transformisao iz samo još jedne stanice na PGA turneji na Zapadnoj obali u mesto za žurke. Stotine hiljada navijača silaze na pustinjski teren svake godine — rekordnih 216.000 u 2018. — da bi navijali i podsmevali se na nivoima decibela koji su pogodniji za fudbalsku utakmicu.

Par-3 16. rupa je epicentar nereda, troslojni kolač pandemonijuma sa više od 20.000 često pijanih navijača koji stvaraju golf verziju krstarenja žurkom.

Phoenix Open ove godine ima još veći profil.

PGA Tour je podigao novčanike četiri turnira kao odgovor na LIV golf ligu koju finansira Saudijska Arabija. Phoenix Open je jedan, sa novčanikom od 20 miliona dolara i 3,6 miliona dolara za pobednika – u odnosu na 8,2 miliona i 1,4 miliona dolara prošle godine.

Još jedna promena: pivo će se prodavati u šoljama umesto u limenkama na 16. rupi nakon što su navijači napravili buru piva za par asova.

Ne očekujte da će usporiti nemire.

„Ne mislim da je svima omiljena“, rekao je igrač PGA Tour Jon Rahm, koji je igrao u obližnjoj državi Arizona. „Mislim da ili voliš ili mrziš. Nema između. Sa mojim slučajem, volim ga.”

Pronađite nešto što vam se ne sviđa u Feniksu ove nedelje, verovatno postoji nešto drugo odmah iza ugla u Dolini zabave.