Nedavna studija otkriva ključne imune ćelije kao kritične faktore u prognozi raka pluća

Nedavna studija otkriva ključne imune ćelije kao kritične faktore u prognozi raka pluća

Opsežna analitička studija sprovedena na Institutu Terasaki i objavljena u Frontiers in Immunology naglašava ključnu ulogu T ćelija memorije rezidentnih u tkivu i kako one utiču na imunološko okruženje pacijenata sa karcinomom pluća ne-malih ćelija i njihovu ukupnu prognozu.

Rak pluća ne-malih ćelija čini oko 85% tumora pluća i vodeći je uzrok smrti kod odraslih. Sumnja se da T ćelije memorije rezidentne u tkivima, specijalizovana podskupina imunih ćelija koje se nalaze u perifernim tkivima, utiču na progresiju raka. Međutim, još uvek nije u potpunosti shvaćeno kako T ćelije memorije rezidentne u tkivu utiču na imunološko mikrookruženje tumora i progresiju tumora u različitim populacijama pacijenata sa karcinomom pluća bez malih ćelija.

U ovoj sveobuhvatnoj studiji analizirani su višestruki nezavisni skupovi podataka iz uzoraka pacijenata sa rakom pluća. Pored toga, razvijen je i validiran model mašinskog učenja za predviđanje preživljavanja pacijenata, prečišćavajući skor rizika od 18 gena koji efikasno kategoriše pacijente sa karcinomom pluća u grupe niskog i visokog rizika. U istraživanju raka, skor rizika od 18 gena se koristi za predviđanje progresije bolesti ili šanse za ponovnu pojavu, što pomaže u kreiranju personalizovanih planova lečenja. Rezultati se obično dele na nizak i visok rizik, sa specifičnim pragovima koji određuju ove kategorije.

U ovoj studiji, pacijenti sa visokorizičnim rezultatima pokazali su značajno niže ukupne stope preživljavanja od njihovih kolega sa niskim rizikom. Identifikovani su različiti biomarkeri T ćelija rezidentne memorije tkiva koji pozitivno koreliraju sa drugim imunim ćelijama u okruženju tumora. Štaviše, ovi biomarkeri su bili snažno povezani sa imunološkom kontrolnom tačkom i stimulativnim genima, direktno utičući na prognozu pacijenata.

„Nalazi studije naglašavaju kritičan uticaj obilja T ćelija rezidentne memorije tkiva na imune odgovore i ishode pacijenata kod raka pluća“, rekao je dr Ksiling Shen, glavni naučni direktor na Terasaki institutu za biomedicinske inovacije. „Naši nalazi ne samo da potvrđuju ove ćelije kao prognostički marker, već i naglašavaju njihov potencijal u vođenju personalizovanih strategija lečenja, posebno u imunoterapiji.“

Ovo istraživanje, nezavisno potvrđeno od strane Programa Atlas genoma raka i višestrukih skupova podataka o pacijentima sa rakom pluća, pruža dublje razumevanje složene interakcije između T ćelija rezidentne memorije tkiva i tumora. To predstavlja značajan korak ka unapređenju precizne medicine u lečenju raka pluća.