Naučnici razvijaju novu vrstu agensa protiv raka

Naučnici razvijaju novu vrstu agensa protiv raka

Mnoge terapije raka, pored brojnih neželjenih efekata, ne uspevaju da postignu potpunu remisiju tumora, delom zbog prisustva matičnih ćelija raka, koje je teško iskoreniti. Ove ćelije mogu da se samoobnavljaju i igraju ključnu ulogu u procesima recidiva tumora i metastaza, tako da postoji značajan interes za razvoj terapija koje ciljaju na ovu podskupinu tumorskih ćelija.

Saradnja između hemičara iz Centra za istraživanje biološke hemije i molekularnih materijala (CiKUS), na čelu sa prof. JL Mascarenasom, i ćelijskih biologa iz CSIC-a (Instituto de Investigaciones Biomedicas Sols-Morreale, IIBM CSIC-UAM, Madrid), predvodi dr Bruna Sainza, dovela je do otkrića nove klase jedinjenja koja cilja na matične ćelije raka i smanjuje njihov potencijal za stvaranje tumora.

Laboratorija prof. Mascarenasa već nekoliko godina sprovodi osnovna istraživanja određenih molekula na bazi metalnih kompleksa koji mogu veoma selektivno da reaguju sa DNK. Ovi nalazi su omogućili grupi dr Sainza da sprovede opsežna istraživanja sa miševima sa implantiranim tumorima pacijenata, pokazujući moćan antitumorski efekat ovih kompleksa. Naučnici su pokazali antikancerogene efekte kod tumora pankreasa, kolorektalnog creva i osteosarkoma, sa niskom sekundarnom toksičnošću, a studije o drugim vrstama raka su trenutno u toku.

Novo istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Ekperimental & Clinical Cancer Research.

Matične ćelije raka se oslanjaju na mitohondrijalno disanje da bi preživele i izbegle odbranu imunog sistema, što predstavlja metaboličku Ahilovu petu. Mehanističke studije sprovedene ovog puta sugerišu da novo jedinjenje, nazvano Ru1, promoviše smanjenje ekspresije gena neophodnih za ovo disanje, glavnog izvora energije za ove ćelije, uzrokujući da izgube svoj kancerogeni potencijal. Grupa dr Sainza je takođe pokazala da su kombinovane terapije sa drugim antitumorskim agensima moguće, što dovodi do aditivnih efekata.

Projekat je trenutno u poodmakloj fazi za transfer i pretkliničku valorizaciju.