Rojters: NATO raspoređuje rezervne snage na Kosovu, očekujući nemire među Srbima

Rojters: NATO raspoređuje rezervne snage na Kosovu, očekujući nemire među Srbima

NATO je poslao deo rezervnog sastava svoje mirovne misije (KFOR) na Kosovo, izjavio je jedan od komandanata misije Kristofer Samulski, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na agenciju Rojters.

„Kao deo normalnog planiranja za vanredne situacije, postoje rezerve koje se obučavaju u iščekivanju njihovog dolaska ovde“, rekao je Samulski.

NATO ne isključuje pojavu novih tenzija na severu Kosova kako se bliži rok 31. oktobra za uvođenje kosovskih tablica za automobile. Alijansa je ranije saopštila da je spremna da poveća broj vojnika na Kosovu ako se tenzije ponovo razbuktaju na severu.

Samulski je napomenuo da se britanski pešadi već nalaze na Kosovu kao strateška rezerva, što je redovna „proba“ za njihov početak rada i integraciju u redovne operacije.

On nije naveo konkretne cifre o tome koliko je rezervnih trupa stiglo na Kosovo, ali je rekao da se radi o jedinici „veličine bataljona“. Bataljon se obično sastoji od 500-1000 vojnika.

Samulski je napomenuo da Kfor može da koristi rezerve i van Kosova.

Prethodni pokušaji da se uvedu kosovske registarske tablice na severu Kosova sa pretežno srpskim stanovništvom doveli su do sukoba između policije i lokalnih Srba, koji su tokom leta postavili blokade na putevima.

Srbija i Kosovo su ranije u avgustu, uz posredovanje EU, postigli dogovor u sporu oko prelaska svojih državljana preko granice.