Nastavljeno suđenje KRIK-u po tužbi predsednikovog kuma

Nastavljeno suđenje KRIK-u po tužbi predsednikovog kuma

Suđenje novinarima KRIK-a po tužbi Nikole Petrovića, nekadašnjeg direktora javnog preduzeća „Elektromreže Srbije” i kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nastavljeno je juče davanjem iskaza tuženih članova redakcije.

Petrović je tužbu podneo zbog priče u kojoj je KRIK otkrio da je nekada poslovno sarađivao sa Dejanom Stanimirovićem Markosom, kriminalcem uključenim u međunarodni šverc droge koji je ubijen 2020. u Kolumbiji.

Tuženi urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je da je priča zbog koje je Nikola Petrović tužio KRIK od interesa za javnost jer se radi o dve poznate ličnosti koje su poslovno sarađivale.

Povezane vesti BIRN: Nikola Petrović širi svoje carstvo, kupio još jedan plac na Dedinju Vesti 19. jun 2024 90 Vesti 19. jun 2024 90 Ko su „nedodirljivi“ u Srbiji: „SNS ne krije da ima onih kojima je dozvoljeno da rade šta god hoće“ Vesti 06. mar 2024 31 Vesti 06. mar 2024 31

„S jedne strane imate osobu iz političkog miljea, a s druge iz podzemlja, koje su imale poslovnu vezu. Mi nigde u tekstu ne tvrdimo da su se oni zajedno bavili kriminalom”, rekao je Dojčinović.

Dojčinović je naveo i da je vest o Staminirovićevom ubistvu u Kolumbiji 2020. godine bila vest meseca jer je on bio poznat kao osoba iz kriminogene sredine, ali i zbog činjenice da je otputovao u Kolumbiju u trenutku kad je ceo svet bio „zaključan” zbog pandemije koronavirusa.

Sudiju Milenu Vasić Pejčić najviše je zanimalo kako su novinari KRIK-a saznali da je Stanimirović kriminalac i da li protiv njega postoji osuđujuća presuda, o čemu je Dojčinović iscrpno govorio.

Posle više od pola sata odgovaranja na pitanja sudije o Markosu rekao je: „Imam utisak kao da nas je Stanimirović tužio, ne razumem zbog čega su pitanja samo o njemu.”

„Bitno je da ja razumem, verujem i da kolege razumeju”, kratko je odgovorila sudija Vasić Pejčić, nakon čega je nastavila da postavlja pitanja o Markosu – Dojčinoviću, a potom i tuženoj Bojani Jovanović, zamenici urednika KRIK-a i koautorki ove istraživačke priče.

Jovanović je objasnila da je tokom istraživanja prikupila informacije o Stanimirovićevim aktivnostima iz Europola, ali i od policija iz Perua, Kolumbije i Portugala, koje su vodile istrage i imale saznanja da je Stanimirović umešan u međunarodni šverc droge, navodi KRIK .

Ona je istakla i da je postupala sa dužnom novinarskom pažnjom – sve informacije je proverila na više strana i kontaktirala Petrovića pre objavljivanja priče.

„Spustio je slušalicu kada sam se predstavila, nakon čega sam mu poslala detaljna pitanja. Objavili smo njegove odgovore u celosti, čak i delove u kojima je navodio i da smo zlonamerni i da prestanemo da ga zovemo. Nakon objavljivanja priče poslao nam je demanti, koji smo takođe u celosti objavili”, rekla je Jovanović.

Suđenje po tužbi predsednikovog kuma počelo je u martu ove godine, kada je on dao iskaz.

Petrović je tada je rekao da tužbu podneo jer ga je uvredio naslov „Predsednikov kum imao firmu sa Markosom – kriminalcem uključenim u međunarodni šverc kokaina“, ali i zbog toga što ga, kako tvrdi, novinari povezuju sa osobom koja je umešana u međunarodni šverc kokaina.

Povezane vesti KRIK pravosnažno osuđen po tužbi Predraga Koluvije Vesti 07. jun 2024 42 Vesti 07. jun 2024 42 Deset najvećih afera u poslednjih 10 godina koje su ostale bez epiloga Vesti 30. nov 2023 Vesti 30. nov 2023

U tekstu zbog koga nas je tužio otkrili smo da je od 2004. do 2010. imao firmu za telekomunikacije sa Dejanom Stanimirovićem Markosom, poznatim kriminalcem uključenim u međunarodni šverc droge koji je ubijen 2020. u Kolumbiji. Nigde u tekstu ne stoji da je Stanimirović bio umešan u poslove sa švercom droge dok je imao firmu sa Petrovićem niti da je firma bila uključena u bilo kakav ilegalni posao.

Ovo je, podsetimo, treća tužba koju je Petrović podneo protiv KRIK-a. Tužbom traži da se tekst obriše sa sajta KRIK-a, zabrani da se dalje piše o ovoj temi, kao i da mu novinari isplate 200.000 dinara na ime duševnih bolova.

Suđenje po prvoj Petrovićevoj tužbi pravosnažno se završilo u korist KRIK-a, a po drugoj su novinari prvostepeno oslobođeni i čeka se konačna odluka Višeg suda.

KRIK smatra da su ove tužbe SLAPP tužbe kojima je cilj da se novinari zastraše i i prestanu da izveštavaju o moćnim ljudima iz vlasti i onima bliskih njima.