Nastavljaju se besplatni preventivni pregledi u svim zdravstvenim ustanovama

Nastavljaju se besplatni preventivni pregledi u svim zdravstvenim ustanovama

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 6.oktobra u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Građani će moći i da se vakcinišu protiv gripa.

Svi građani, kao i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da od 8 do 17 časova obave kardiološki i urološki pregled, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, tumor markere PSA za muškarce kao i CEA, CA 19-9, i AFP.

Moći će, takođe, da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja dva do tri meseca (hba1c ).

Građanima će biti omogućeno da prime i sezonsku vakcinu protiv gripa, dok zvanična vakcinacija u našim domovima zdravlja zvanično počinje u ponedeljak, 7.oktobra.

 Ministarstvo zdravlja je akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije oboljevanja.

Preglede da je tokom osam dana akcije obavilo 205.000 građana, kojima je urađeno preko milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intrevencija.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi će biti istaknute na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja www.zdravlje.gov.rs.