Kosovsko tužilaštvo istražuje direktore škola zbog opstrukcije izbornog procesa

Kosovsko tužilaštvo istražuje direktore škola zbog opstrukcije izbornog procesa

Kosovsko tužilaštvo počelo je da se bavi slučajem direktora škola u četiri opštine na severu Kosova zbog navodne „opstrukcije izbornog procesa“. Centralna izborna komisija (CIK) podnela je zahtev zbog odbijanja direktora škola koje funkcionišu u srpskom sistemu da ustupe učionice za održavanje glasanja za smenu albanskih gradonačelnika u aprilu ove godine.

Uprkos neuspešnom glasanju za smenu albanskih gradonačelnika, koje je organizovano na alternativnim lokacijama, direktori škola na severu Kosova sada se suočavaju sa pravnim posledicama. Portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, izjavio je da je Komisija preduzela konkretne korake kako bi se pozabavila odbijajućim pristupom direktora škola tokom glasanja 21. aprila.

Prema informacijama iz medija, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici započelo je istraživanje zbog navodne „opstrukcije izbornog procesa“.

Marko Milenković iz Nove društvene inicijative smatra da je odluka tužilaštva politički motivisana. „Znamo da se taj izborni proces odvijao u situaciji koja nije ni politički ni bezbednosno stabilna“, izjavio je Milenković.

Stefan Veljković iz Srpske demokratije navodi da je ovo zastrašivanje građana. „Mi kao Srpska demokratija smatramo da je to jedan vid zastrašivanja građana kako bi se nastavilo sa uterivanjem straha“, ističe Veljković.

Dokle je proces stigao nije poznato, ali prema nezvaničnim informacijama koje prenosi N1, pojedini direktori škola su već pozivani na informativne razgovore.

Veljković smatra da direktorima škola treba omogućiti da sami odlučuju o korišćenju njihovih prostorija za političke aktivnosti. „Mislim da treba tim školama i direktorima tih škola da se omogući da sami odlučuju da li će se u njihovim prostorijama dešavati neke aktivnosti ili se neće dešavati“, objašnjava Veljković.

Milenković ističe da bi dodatno potkopavanje rada preostalih institucija Republike Srbije na Kosovu, poput zdravstvenih i obrazovnih, moglo dovesti do njihove potpune nefunkcionalnosti. „Dodatno neko potkopavanje ili uticaj na rad ovih institucija dovelo bi do toga da ove institucije postanu potpuno nefunkcionalne“, navodi Milenković.

Prema sporazumima između Beograda i Prištine, ove institucije bi trebale biti integrisane u kosovski ustavno-pravni poredak kroz mehanizam osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.