Nastavak suđenja Belivukovom klanu: Predstavljeni dokazi sa stadiona Partizana i kuće u Ritopeku

Nastavak suđenja Belivukovom klanu: Predstavljeni dokazi sa stadiona Partizana i kuće u Ritopeku

Uvidom u pisanu dokumentaciju u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnom klanu Belivuk-Miljković za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

U sudnici su prezentovani brojni dokazi koji se odnose na policijske uviđaje stadiona Partizan i kuće u Ritopeku, koji su obavljeni nakon hapšenja članova ovog klana u periodu od februara do kraja aprila 2021. godine.

Podsetimo, prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, u kući u Ritopeku članovi Belivukovog klana su mučili i ubijali svoje žrtve.

Takođe su przentovani zapisnici o veštačenju Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku (NCKF) kojima su između ostalog utvrđeni i DNK profili na tragovima pronađenim prilikom policijskih uviđaja u kući u Ritopeku.

Postupajući tužilac Saša Ivanić objasnio je šta je sve utvrđeno veštačenjem NCKF-a.

Naime, veštaci su u pronađenim materijalima iz kuće u Ritopeku i to u skrivenoj prostoriji u kojoj se nalazila industrijska mašina za mlevenje mesa, koju su kako tužilaštvo tvrdi pripadnici ovog kriminalnog klana koristili kako bi uništavali tela svojih žrtava.

DNK tragovi ubijenih Lazara Vukićevića, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića pronađeni su na nekoliko mesta u tajnoj prostoriji – na zidu, metalnim vratima na ulazu u prostoriju, stolici koja se unutra nalazila, na podu ispred i iza mašine za mlevenje, šrafcigeru, kao i na garderobi koja je pronađena u prostoriju.

Osim bioloških tragova ubijenih, policija je u skrivenoj prostoriji pronašla i tragove pripadnika kriminalne grupe, a veštačenjem je utvrđeno da je reč o visokorangiranim članovima – Marku Miljkoviću, Milošu i Marku Budimiru, kao i Vladu Draganiću i to na jaknama i čizmi.

Pojedini advokati odbrane navodili su primedbe na zapisnike o veštačenjima – da nisu objektivni, jer su veštačenja obavili organi izvršne vlasti (MUP), a ne nezavisni organi i da se ne može sa sigurnošću tvrditi da su dovoljno stručni. Takođe, tražili su od suda da se na saslušanje pozovu veštaci NCKF-a koji su sastavljali izveštaje.

Osim ovih obavljen je uvid u druge zapisnike o veštačenju – mobilnih telefona, laptopova i jednog automobila, koji su oduzeti od optuženih članova Belivukovog klana.

Veštaci Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku utvrdili su i da se na tragovima koji su pronađeni u blindiranom automobilu marke „bmw 7“ nalaze papilarne linije, odnosno otisci prstiju optuženog Marka Miljkovića. Tužilac Ivanić podsetio je u sudnici da su okrivljeni saradnici tokom svojih svedočenja pominjali da je upravo pomenuti automobil korišćen u slučaju ubistva Milana Ljepoje.

Takođe, fizičko-hemijskim veštačenjem je utvrđeno da su tragovi kokaina pronađeni u metalnom sanduku u „radionici“ optuženog Vladimira Dimitrijevića. Tužilac je opet podsetio na kazivanja okrivljenih saradnika, koji su optuženog Dimitrijevića pominjali kao osobu koja je u okviru grupe bio zadužen za čuvanje i prepakivanje kokaina. Dodao je i da ovaj dokaz „čini verodostojnim priznanje Vladimira Dimitrijevića koje je dao u policiji“.

Optuženi Dimitrijević je potom naveo da nije reč „ni o servisu ni radionici već klasičnoj garaži“, kao i da mu je kokain „podmetnut“.

„To nije servis, nije radionica, nije podrum, tu se najnormalnije ulazi. Sat i po vremena pre mog dolaska su u kući bili policajci, bez svedoka. I u radionici i u toj garaži. Kofer, videćemo čiji je, moj nije. Debelo se greši“, naveo je Dimitrijević.

Advokat Dejan Lazarević se javio za reč i naveo da pomenuti dokazi o tragovima kokaina nisu nikakav dokaz.

„Na svakoj novčanici koju mi imamo u džepu, novčaniku, 90 odsto je šanse da će na njoj da budu mikročestice kokaina“, kazao je Lazarević.

U nastavku su izvedeni dokazi o prepoznavanju lica trojice optuženih Mijata simeunovića, Miloša Lukića Selaka i Alekse Dunjića od strane oštećenog I.S. u ovom postupku, koji je prema navodima tužilaštva i sopstvenom svedočenju bio silovan od strane pripadnika ovog kriminalnog klana u prostorijama stadiona Partizan.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak 25. januara.