Nastavak pripremnog ročišta u postupku Jovanjica 2 odložen 21. put

Nastavak pripremnog ročišta u postupku Jovanjica 2 odložen 21. put

Nastavak pripremnog ročišta u postupku „Jovanjica 2“ odložen je zbog toga što su advokati odbrane tražili izuzeća tužilaca.

Kako je za N1 rekao advokat Vladan Živković odbrana je tražila izuzeće postupajućeg tužioca Saše Drecuna, a takav zahtev je odmah odbijen. Međutim odbrana je tražila i izuzeće tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića kao i izuzeće vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac. Tek kada se o tome bude donela odluka, zakazaće se nastavak pripremnog ročišta.

Na prethodnom ročištu u septembru odbrana prvooptuženog Predraga Koluvije je osporavala dokaze Tuzilaštva i predlagala svoje. Tada je čitavo ročiste proteklo u njihovom izlaganju, a osim Koluvije u „Jovanjici 2“ je još osmorica optuženih među kojima su uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi.

To su pripadnici MUP-a, BIA i VOA. Oni se sumnjiče da su obezbeđivali imanje Jovanjica i da su Koluviji dostavljali poverljive informacije iz policije, kao i falsifikovane službene isprave.

U ovom postupku svi okrivljeni se brane sa slobode, osim pripadnika Vojnoobaveštajne agencije Saše Vujisića koji je sve vreme u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Inspektori Četvrtog odeljenja koji su razotkrili Jovanjicu i uhapsili Koluviju, otkrili su i veze Koluvije sa samim vrhom bezbednosnih službi i vojske. Pred sudom su kazali da im je žao što su uhvatili državu u kriminalu, da nisu mogli da veruju u kojoj meri su državne strukture umešane u ovaj slučaj i da „Jovanjica nije afera, već najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope, ako ne i u celoj Evropi“.

Predrag Koluvija je uhapšen 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenila 660 kg već osušene marihuane i više od 60 hiljada stabljika kanabisa.

Ono što posebno karakteriše sudski postupak „Jovanjica 2“ je 20 odloženih ročišta i činjenica da duže od dve i po godine, od kada je potvrđena optužnica, suđenje nije počelo. Pa i posle današnjeg ročišta i dalje je u fazi pripreme za suđenje.

Prvi put posle dve i po godine, od kada je u maju 2021. bio zakazan prvi termin za pripremno ročište, predsednik sudskog veća Zoran Ganić je u septembru iskoristio pravni mehanizam razdvajanja postupka kako bi održao ročište, iako je to mogao da učini više puta do tad.

On je postupak razdvojio u odnosu na dvojicu okrivljenih čiji advokati na ročištu nisu bili prisutni.

Ročišta su bila odlagana iz različitih razloga, što je izazvalo sumnju javnosti da se postupak opstruiše, iako su često i advokati odbrane i sam Koluvija navodili da im se žuri i da bi želeli da se što pre okončaju oba postupka u slučaju Jovanjica.

Razlozi za odlaganja su bili različiti – od izostanka okrivljenih ili njihovih branilaca na ročištu, preko zahteva za izuzeća postupajućeg tužioca do angažovanja novih advokata odbrane, kojima je bilo potrebno dodatno vreme da se upoznaju sa predmetom.