Napad na prosvetne i zdravstvene radnike krivično delo: Kolike su kazne po nacrtu zakona

Napad na prosvetne i zdravstvene radnike krivično delo: Kolike su kazne po nacrtu zakona

U Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika uvedena su dva nova krivična dela koja predviđaju oštrije kazne za napad na prosvetne i zdravstvene radnike. Usvajanjem ovih izmena, napad na zaposlene u školama i zdravstvenim ustanovama tretiraće se kao napad na advokate. Javna rasprava o nacrtu održaće se od 1. oktobra do 1. novembra.

Reč je o članu 344 b – Napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi i članu 344 v – za napad na lice zasposleno u zdravstvenoj ustanovi.

  • Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj/zdravstvenoj ustanovi ili člana njegove porodice, a u vezi sa poslovima koji se obavljaju u obrazovnoj ustanovi, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
  • Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1 ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj/zdravstvenoj ustanovi ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
  • Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1 ovog člana, učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj/zdravstvenoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

Podsetimo, tokom prošle godine dogodilo se više fizičkih napada na nastavnike pa su sindikati organizovali protest i zahtevali izmene Krivičnog zakonika kojima bi bilo uvedeno novo krivično delo u slučaju napada na zaposlene u obrazovnim ustanovama.

Oštrije kazne zbog napada tražili su i zdravstveni radnici.