Kampanja „Vozi odmoran“: Najveći broj saobraćajnih nesreća dešava se rano ujutro

Kampanja „Vozi odmoran“: Najveći broj saobraćajnih nesreća dešava se rano ujutro

Vozi odmoran – naziv je kampanje, ali i apel svim vozačima, koji će se i ovog leta uputiti na duži put. Polovina saobraćajnih nesreća u toku leta desi se zbog umora vozača. Zato je cilj kampanje, koja se sprovodi osmi put, smanjenje broja saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodom, piše RTS.

Dve osobe dnevno, u proseku, izgube život tokom leta u saobraćaju na putevima u Srbiji, kaže statistika. Da bi se taj broj smanjio, i ove sezone, apel nadležnih, „Vozi odmoran“.

V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović najavljuje da će svima koji ulaze u Republiku Srbiju na graničnim prelazima, prilikom pasoške kontrole, policija deliti flajere koji su na četiri jezika.

„Kampanja je namenjena svima onima koji tranzitiraju kroz našu zemlju, koji se kreću našim koridorima, to su najviše državljani republike Turske, ali na prvom mestu kampanja jeste namenjena našim sugrađanima koji idu na duga putovanja da li su to naši domaći turistički centri ili putuju u turističke centre van granica naše zemlje“, objašnjava Stamatović.

Pojačano prisustvo policije, najavljuju iz MUP-a i na odmorištima i benzinskim pumpama na svim auto-putevima u zemlji. Cilj je da upozore na poštovanje propisa.

„Mi bismo najviše voleli da se bavimo preventivom, manje represivom, mada kod nas u saobraćaju represivna delatnost znatno je više izražena. Moram da kažem da smo ove godine već podneli negde oko 650.000 prekršajnih prijava za saobraćajne prekršaje, što govori da opet imamo veliki broj vozača koji ne poštuju saobraćajne propise“, upozorava načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević.

Najveći broj nesreća dešava se rano ujutro. Zato će, u okviru kampanje, portalima na auto-putevima, višejezičnom porukom, Putevi Srbije, upozoravati vozače, da je neophodno da voze odmorni i da na svaka dva sata prave pauzu, minimum 15 minuta.

„Ono što nas raduje kao predstavnike preduzeća za puteve Srbije jeste da zajednički radimo jedan posao, a taj posao je jako važan, spasiti ljudski život“, naglašava LJe05rka Ibrović iz JP Putevi Srbije.

U toku leta prošle godine, na putevima je poginulo 117 osoba. Jedan spasen život znači mnogo – kampanja „Vozi odmoran“ trajaće do 15. septembra.