Alarmantni podaci o femicidima: 27 žena ubijeno od početka 2023. godine

Alarmantni podaci o femicidima: 27 žena ubijeno od početka 2023. godine

Od početka 2023. godine, najmanje 27 žena izgubilo je život usled nasilja koje su izvršili partneri, očevi ili braća. Alarmantni podaci ukazuju na ozbiljan problem femicida, a najveći broj ovih tragičnih događaja dešava se upravo u domovima, mestima gde bi žene trebalo da se osećaju najbezbednije.

Kampanja „16 dana aktivizma“ posvećena borbi protiv rodno zasnovanog nasilja planirana je do 10. decembra, a različite aktivnosti imaju za cilj podizanje svesti o ovoj zabrinjavajućoj situaciji. Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra ističe problem nepoverenja u institucije, naglašavajući da bi fokus trebalo da bude na zaštiti žrtava.

Bojana Otović Pjanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) poručuje da žrtve ne bi trebalo da se osvrću na pojedinačne negativne primere rada institucija, već da prijave nasilje bez obzira na to. Otvorena za saradnju, Pjanović ističe nultu toleranciju za slučajeve gde pojedinci unutar sistema zanemare ozbiljnost situacije.

Macanović dodaje da se žene često obraćaju AŽC-u jer u institucijama ne nalaze adekvatan odgovor. Zabrinjavajuće je kada žene koje prijave nasilje dobiju odgovor da nisu žrtve ili im je potrebno previše dokaza, što ih dodatno obeshrabruje. Nepoverenje u sistem raste kada se, nakon tragičnih ishoda, sazna da je okolina bila svesna nasilja.

Pored problema u institucionalnom pristupu, istraživači navode da se udvostručio broj slučajeva uvođenja obostranih hitnih mera tokom 2022. godine, pri čemu mere često dovode žrtve u veći rizik. Macanović ukazuje na neophodnost pružanja adekvatne pomoći i podrške žrtvama, ističući da sistem nedovoljno naglašava ovu dimenziju.

Učestvujući u kampanji „16 dana aktivizma“, javne ličnosti i žrtve dele svoje priče, ukazujući na važnost prijavljivanja nasilja i potrebu za promenama u pristupu i podršci žrtvama. Bojana Otović Pjanović apeluje na žene da prijavljuju nasilje i izbegavaju gledanje kroz prizmu pojedinačnih neuspešnih primera u praksi, dok Macanović ističe nužnost postojanja sistema podrške za žrtve nasilja.