Najava besplatnih stomatoloških usluga – demagogija u kampanji ili utemeljen plan

Najava besplatnih stomatoloških usluga – demagogija u kampanji ili utemeljen plan

Nedavna izjava ministarke zdravlja Danice Grujičić da će građani sa overenim zdravstvenim knjižicama moći da koriste besplatne stomatološke usluge u domovima zdravlja naišla je na oprečne komentare u javnosti. Dok neki sagovornici Danasa smatraju da je reč o inicijativi u korist građana, drugi su mišljenja da je reč o predizbornom obećanju koje nije utemeljeno u činjeničnom stanju.

Pravnik Branko Pavlović je jedan od onih koji pozdravlja mogućnost da stomatološke usluge ponovo budu besplatne.

„To je svakako dobra ideja i tako nešto sigurno treba uraditi. Međutim, mislim da je izjava data u okviru predizborne kampanje i da nije produkt ozbiljnih analiza na koji način će se besplatne stomatološke usluge u domovima zdravlja zaista i obezbediti. Potrebno je naime proceniti koliko sve to košta, koliko novih zubara bi trebalo zaposliti zarad ostvarivanja tog cilja, koliko ukupno njih treba da radi u domovima zdravlja, kako nabaviti potrebnu opremu i tako dalje. Evidentno je da se o tim ključnim segmentima nije razmišljalo ali je sa druge strane ideja pravilna i bilo bi u interesu građana da se sprovede u delo“, navodi za Danas Pavlović.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević ističe da je izjava o besplatnim zubarskim uslugama usledila zarad predizborne kampanje.

„Ona ne sadrži potrebne analize da li je realno da se tako nešto sprovede i bude održivo. Situacija u našem zdravstvu je takva da je nemoguće obezbediti uslugu besplatnih stomatoloških usluga a jedan od osnovnih razloga za to je nedostatak sredstava kojima bi se takav projekat mogao uspešno sprovesti. Bilo bi bolje da se nadležni u Ministarstvu zdravlja pozabave nekim drugim stvarima u sistemu koji se objektivno mogu poboljšati umesto davanja obećanja koja su nerealna“, smatra sagovornik lista Danas.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović ocenjuje da je uvođenje besplatnih stomatoloških usluga nešto što bi svakako trebalo uraditi.

„Kada je besplatna stomatološka usluga svojevremeno ukinuta javnost se protiv toga bunila sa pravom. Jednostavno, ako se izdvajaju sredstva iz budžeta za zdravstvenu zaštitu zbog čega time ne bi bile obuhvaćene i stomatološke usluge? Dakle, ta usluga bi opet trebalo da bude besplatna, odnosno da se pokriva iz zdravstvenog osiguranja, u domovima zdravlja za sve koji imaju overenu knjižicu. Važno je da besplatne zubarske usluge budu dostupne svim građanima a ne samo određenim kategorijama“, zaključuje sagovornik Danasa.