Cena nafte raste

Cena nafte raste

Cene nafte su porasle u ranoj azijskoj trgovini u petak nakon pada od 2 odsto na prethodnom zasedanju zbog povećanja kamatnih stopa centralne banke, i sprema se da završi nedelju na višem nivou nakon serije pozitivnih prognoza potražnje za naftom.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 36 centi ili 0,4% na 81,57 dolara po barelu do 01:09 GMT. Fjučersi srednjeg tržišta zapadnog Teksasa porasli su za 25 centi, ili 0,3%, na 76,36 dolara po barelu.

Obe referentne vrednosti će završiti nedelju više od 7% više.

Tržište je ove nedelje dobilo podršku od projekcija Međunarodne agencije za energetiku o oporavku kineske potražnje za naftom sledeće godine nakon smanjenja na 400.000 barela dnevno (bpd) u 2022. Agencija je podigla svoju procenu rasta potražnje za naftom za 2023. na 1,7 miliona barela dnevno.

OPEK je u utorak ostao pri svojim prognozama za rast globalne potražnje za naftom od 2,55 miliona barela dnevno ove godine i 2,25 miliona barela dnevno u 2023. nakon nekoliko sniženih rejtinga, rekavši da, iako je usporavanje privrede „prilično evidentno“, postoji potencijalni rast kao što je opuštanje kineske nulte cene. -COVID politika.

U vestima o medvedoj tražnji, Federalne rezerve SAD su nagovestile da će sledeće godine dodatno povećati kamatne stope, čak i kada privreda klizi ka mogućoj recesiji.

U četvrtak su Banka Engleske i Evropska centralna banka podigle kamatne stope u borbi protiv inflacije.