Nacionalna čitanka besplatna za učenike, u toku distribucija školama

Nacionalna čitanka besplatna za učenike, u toku distribucija školama

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Jasmin Hodžić posetio je danas Osnovnu školu „Desanka Makismović“ u Priboju i sa učenicima i nastavnicima razgovarao o Nacionalnoj čitanci „Riznica“.

On je na početku učenicima drugog razreda predstavio Nacionalnu čitanku.

„Verujem da će Nacionalna čitanka imati posebno mesto u obrazovno – vaspitnom sistemu Republike Srbije i da će u svakom učeniku podstaći osećanje ponosa i ljubavi prema svojoj zemlji kroz upoznavanje sa osnovnim vrednostima, istorijom, kulturom i identitetom, ali i pomoći im da razviju svest o raskoši svih kultura koje postoje u državi Srbiji“, naveo je Hodžić, piše list Danas.

On je naveo da su sadržaji u čitanci podeljeni u pet poglavlja, te da će se učenici upoznati sa pojmovima domovine i otadžbine i da su predstavljene značajne ličnosti iz kulture, važne institucije, prirodne lepote.

„Bogatstvo je u različitosti i susret sa drugim kulturama obogaćuje živote svih nas, uči nas toleranciji i međusobnom poštovanju, prijateljstvu i razumevanju – naveo je Hodžić.

On je istakao da će učenici Nacionalnu čitanku „Riznica“ dobiti besplatno i da je toku distribucija po školama.

Tokom ove školske godine, kao što je predviđeno zakonom, i ostali učenici će dobiti nacionalne čitanke, biće ih ukupno četiri.

Osim za učenike prvog i drugog razreda, posebne čitanke će dobiti učenici trećeg i četvrtog razreda, zatim učenici od petog do osmog razreda, kao i učenici srednjih škola.