Načelnik policije: Prve kamere presretačima za interventnu kontrolu saobraćaja

Načelnik policije: Prve kamere presretačima za interventnu kontrolu saobraćaja

Donacijom SAD srpski policajci dobili su 60 kamera koje će od prvog septrembra nositi pripadnici saobraćajne policije, a kako bi pre svega rad policijskih službenika bio unaprđen i zakonitiji, izjavio je za N1 načelnik Saobraćajne policije za grad Beograd Slaviša Lakićević.

„Svrha nošenja kamera je audio i video dokumentovanje policijskih ovlašćenja. Kamere će biti upaljene sve vreme ali će snimati samo dok traje intervencija. Policajci kameru uključuju da snima neposredno pre početka intervencije, a sa završetkom iste pripadnik policije mora isključiti snimanje. Svaki policajac će imati obavezu da obavesti građanina da ga snima“, rekao je u Danu uživo Lakićević.

On je naglasio da svrha snimanja i obrade ovih podataka „nije procesuiranje prekršaja i krivičnih dela već da imamo zakonitiji rad policijskih službenika“.

„U slučaju davanja mita, a to je krivično delo , odmah posle snimljenog materijala policijski službenik će obavestiti starešine, sve dokumentovati i napisati u izveštaj i proslediti nadležnim organima. Snimak će biti ustupljen nadležnim organima kako bi oni dalje postupali. Za slučaj primanja mita trebalo bi da postoji prijava ali i sam policijski službenik može to da prijavi. Svi snimljeni materijali se čuvaju do 45 dan, na posebnom softveru u MUP Srbije koji ispunjava sve uslove iz oblasti bezbednosti. Samo ovlašćena službena lica, u ovom slučaju saobraćajna policija, će imati pristup tim snimcima, a za svako korišćenje ili obradu podataka postoji posebna evidencija“, rekao je načelnik.

On je rekao i da prema već važećim zakonima RS policija ima pravo da snima, ali da se od ovog projekta očekuje benefit i za policiju i za građane.

„Benefiti ovog sistema biće veće poverenje građana u policiju, veća transparentnost rada policije, a posle početka projekta imaćemo adekvatne analize i obuke da koje će unaprediti postupanje policijskih službenika“, objasnio je Lakićević.

On je objasnio i da su snimci na raspolaganju tužilaštvima i sudovima, a da kada je reč o građanima kojima je možda potreban neki snimak, da se moraju zvanično obratiti MUP.

„Sud i tužilaštvo mogu dobiti snimke uvek, a novinari ili građani će morati da se obrate ministarstvu i naravno gde god budemo imali pritužbe ili prijave zloupotreba, te ćemo slučajeve ispitati“, rekao je načelnik.