Na suđenju Dijani Hrkalović svedočili inspektor i oštećeni svedok Želimir Kreštalica

Na suđenju Dijani Hrkalović svedočili inspektor i oštećeni svedok Želimir Kreštalica

U Specijalnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjoj državnoj sekretarki Dijani Hrkalović za trgovinu uticajem, svedočenjem oštećenog svedoka Želimira Kreštalice i inspektora Bojana Ivkovića.

On je, prema njegovim rečima, decembra 2017. prvi put policiji prijavio da njemu i njegovoj porodici preti osuđivani kriminalac iz Bosne i Hercegovine Darko Elez . Rekao je i da je u periodu od 2015. do 2017 dobijao indirektne pretnje od Eleza koje su mu prenosili različiti, kako kaže, ozbiljni ljudi, čija imena nije želeo da pominje.

Rekao je Kreštalica da se obraćao nadležnim organima, policiji i tužilaštvu, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj, da je u Futogu 2018. podneo i krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, a da su ga ljudi iz BIA i UKP-a savetovali da se na neko vreme skloni sa porodicom, što je on i učinio.

Kasnije mu je rečeno da je njegova krivična prijava prosleđena u Policijsku uparavu Novi Sad. Te godine saznao je i da je na merama „nadzora i kontrole“ prvog stepena, ali i na merama tajnog praćenja i snimanja.

Kazao je i da se po njegovoj krivičnoj prijavi nije postupalo sve do 2020. kada ga poziva Sektor unutrašnje kontrole.

Inače Dijanu Hrkalović Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću, naredila da kriminalca Darka Eleza lažno stavi na mere praćenja i prisluškivanja kako bi sprečila da ga istražuju druge policijske uprave.

Svedočio je danas i inspektor Bojan Ivković, koji je radio u Odeljenju za krvne i seksualne delikate u Novom Sadu, kom je Kreštalica, kako je naveo tokom svog svedočenja, prijavio pretnje Darka Eleza.

Ivković je naveo da mu je tadašnji načelnik novosadske policije Goran Radonjić rekao da uzme izjavu od Kreštalice, a ne krivičnu prijavu, što je on i učinio i napisao službenu belešku. Međutim, tu belešku, iako je trebalo, nije zaveo u dnevnik postupanja niti je prosledio tužilaštvu. Na insistiranje sutkinje da objasni zašto nije postupio po pravilu, Ivković je naveo da je smatrao da nema potrebe i da je tužilaštvo već obavešteno i da je pokrenulo postupak.