Nacionalna asocijacija turističkih organizacija upozorava na pravila o prtljagu u turističkim autobusima

Nacionalna asocijacija turističkih organizacija upozorava na pravila o prtljagu u turističkim autobusima

Nacionalna asocijacija turističkih organizacija najavila je nova pravila za prtljag u turističkim autobusima, koja će stupiti na snagu od 1. juna ove godine. Prema ovim novim pravilima, putnici će biti ograničeni na unošenje samo jednog kofera u turistički autobus, čija težina ne sme preći 23 kilograma.

Ova odluka, doneta nakon široke diskusije i konsultacija unutar industrije turizma, ima za cilj efikasnije upravljanje prtljagom putnika, smanjenje pretrpanosti prtljažnog prostora, kao i obezbeđivanje sigurnijeg putovanja za sve putnike. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija, Aleksandar Seničić, izjavio je da je ova mera usmerena na smanjenje prekomerne količine prtljaga koja se unosila u autobuse, često dovodeći do bezbednosnih problema i kršenja zakona.

Prema rečima Seničića, česta pojava je bila da jedna porodica unese više od pet kofera, što je smatrano nepotrebnim za desetodnevni odmor. „Kada nema mesta u prtljažnom delu, putnici su često insistirali na unošenju prtljaga u kabinu autobusa, ali to je nebezbedno i protivno zakonu o bezbednosti saobraćaja“, naglasio je Seničić.

Turističke agencije i vozači autobusa će ubuduće strože kontrolisati količinu prtljaga koji se unosi u autobuse kako bi se osigurala sigurnost putnika i udobnost putovanja. „Dešavalo se da putnici na letovanje nose velike količine hrane, ručne frižidere, suncobrane, stolice za plažu, pa čak i čamce, što je često otežavalo vožnju i izlagalo putnike riziku“, dodao je Seničić.

Pored toga, Seničić je upozorio putnike na moguće komplikacije pri prelasku granica, posebno u vezi sa unosom hrane u druge zemlje. Carinici, na primer, u Grčkoj, mogu oduzeti svu hranu koja nije vakumirana, što može dovesti do neprijatnih situacija za putnike.

Kada je reč o turističkim aranžmanima za predstojeću letnju sezonu, Seničić je naveo da su cene smeštaja u proseku skuplje za 15 do 20 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. To je rezultat povećane tražnje za smeštajem, kao i povećanja troškova usluga i održavanja.

Nacionalna asocijacija turističkih organizacija takođe apeluje na putnike da budu pažljivi i oprezni na polazištima turističkih autobusa, s obzirom na mogućnost prisustva džeparoša. Putnici su savetovani da vode računa o svojim dokumentima, novcu i vrednim stvarima kako bi izbegli neprijatnosti.

Ovo novo pravilo o prtljagu predstavlja korak ka unapređenju sigurnosti i udobnosti putovanja u turističkim autobusima, dok Nacionalna asocijacija turističkih organizacija nastavlja da radi na poboljšanju kvaliteta turističkih usluga i iskustava za putnike širom zemlje.