Prekid festivala „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu zbog bezbednosnih razloga

Prekid festivala „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu zbog bezbednosnih razloga

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donelo je naredbu o prekidu javnog okupljanja „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu, saopštio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

U saopštenju se navodi da je odluka doneta zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i mogućnosti narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Takođe, neće biti dozvoljeni ni drugi skupovi na istom prostoru. Organizatori festivala su obavešteni o ovoj naredbi.

Ispred Dorćol placa, gde je večeras trebalo da počne festival, okupljena je grupa demonstranata. Kasno popodne pristigla je još jedna grupa koja je uzvikivala „Kosovo je Srbija“. Demonstranti su naručili hranu i osvežavajuća pića, stigli su i trubači, dok su transparenti sa verskim obeležjima i srpske zastave i dalje prisutni. Policija nije vidljivo prisutna.

Tokom dana ispred ulaza u „Dorćol plac“ okupilo se nekoliko desetina demonstranata koji se protive održavanju festivala. Među njima su bili i pripadnici Omladine Nove Demokratske stranke Srbije, koji su tražili zabranu festivala iz bezbednosnih razloga i zbog navodne protivustavnosti, preneo je Tanjug.