Veteran sa transparentom u Kuršumliji ispitan zbog mogućeg krivičnog dela izazivanje panike i nereda

Veteran sa transparentom u Kuršumliji ispitan zbog mogućeg krivičnog dela izazivanje panike i nereda

Policija u Kuršumliji obavila je razgovor sa veteranom Zvezdanom Ristićem, koji je postao predmet pažnje javnosti nakon što je, nakon što je dobio boračku spomenicu, razvio transparent sa natpisom „Kosmet je Srbija, Vučić je izdajnik“ tokom manifestacije u sportskoj hali 3. novembra. Postojala je sumnja da je ovim postupkom stekao obeležja krivičnog dela izazivanje panike i nereda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije se oglasilo povodom ovog događaja, ističući da je manifestaciji prisustvovalo oko 450 osoba, te da je policija odmah reagovala kako bi istražila moguće posledice ovog transparenta. Nakon razgovora sa Zvezdanom Ristićem, nadležno Osnovno javno tužilaštvo naložilo je dalje postupanje u vezi sa ovim incidentom.

Ristić je brzo odgovorio na poziv policije i pružio izjavu kao građanin. Nakon što je saslušan, sačinjen je izveštaj koji je prosleđen nadležnom tužilaštvu.

Iz MUP-a je takođe saopšteno da Ristić nije imao primedbi na postupanje policije i da se zadržao u policijskim prostorijama oko 30 minuta, koliko je bilo potrebno za prikupljanje obaveštenja.

Podsećamo da je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, uručivao boračke spomenice u Kuršumliji, a jedan od dobitnika, Zvezdan Ristić, postao je poznat nakon što je istakao sporni transparent. Ristić je izjavio da nema mesta za krivično gonjenje i da je samo izneo svoje mišljenje, tvrdeći da govori istinu.