Može li Zapad opstati bez ruske nafte?

Može li Zapad opstati bez ruske nafte?

Zemlje koje se zalažu za embargo možda neće naći alternativne dobavljače sirove nafte.

EU i Velika Britanija su nedavno objavile planove da zabrane sve kupovine ruske nafte do kraja godine kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Vašington je već proglasio potpunu zabranu ruske nafte. Moskva je, u međuvremenu, upozorila da bi isključenje njene sirove nafte dovelo do „katastrofalnih posledica po globalno tržište“, ideju koju je podržao šef Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Mohamed Barkindo, koji je nedavno upozorio zvaničnike EU da bilo bi nemoguće nadoknaditi izgubljene količine ako bi ruska nafta bila zabranjena.Rusija je treći najveći svetski proizvođač nafte i drugi najveći izvoznik.Usred globalne zabrinutosti zbog energetske krize koja se preti, zapadne zemlje traže alternativne snabdevače.

🇳🇴 Norveška
Norveška je drugi najveći dobavljač nafte u Evropi posle Rusije, koja obezbeđuje 8% uvoza nafte u EU, u poređenju sa 27% Rusije od 2021. Ona pumpa oko 4 miliona barela ekvivalentne nafte dnevno i predviđa se da će povećati proizvodnju za 9% do 2024. Zemlja je u martu objavila da će ponuditi nove dozvole za bušenje nafte i gasa, uključujući i ranije neistražena područja na Arktiku. Međutim, na širem nivou, norveška proizvodnja predstavlja samo 2% ukupne globalne potražnje sirove nafte, što znači da je ona mali igrač. U međuvremenu, novim lokacijama za bušenje potrebno je vreme za istraživanje i razvoj – vreme koje Evropa nema.

🇰🇿 Kazahstan
Bivša sovjetska republika ima najveće dokazane rezerve nafte u regionu Kaspijskog mora. Većina njenog izvoza sirove nafte ide u Evropu, čineći oko 6% njenog uvoza nafte. Međutim, Kazahstan se oslanja na Rusiju u izvozu većine svoje sirove nafte cevovodom od svojih zapadnih naftnih polja preko južne Rusije do ruskog naftnog terminala u Crnom moru u Novorosijsku. Ovo postavlja pitanje da li bi kazahstanskoj nafti bilo dozvoljeno da dođe u Evropu ako se isporučuje preko Rusije.

🇳🇬 Nigeria
Zemlja je takođe među evropskim dobavljačima nafte, pokrivajući oko 6% potreba za naftom na kontinentu. Nekada je snabdevala naftom SAD, ali je zamenila Kanada kada je ova potonja povećala proizvodnju naftnog peska. Nigerija ima dokazane rezerve jednake 237,3 puta veće godišnje potrošnje. Međutim, zemlja se bori zbog nedostatka funkcionalnih rafinerija, dok rafinisana nafta čini najveći deo uvoznog računa Nigerije (oko 17%). To može značiti da bi zemlja teško mogla da se fokusira na povećanje izvoza sirove nafte dok rezervoari kod kuće stoje prazni.

🇸🇦 🇦🇪 Bliski Istok
Zemlje Bliskog istoka drže skoro polovinu dokazanih svetskih rezervi nafte i veliki deo svojih rezervnih proizvodnih kapaciteta. Međutim, nedovoljno ulaganje u infrastrukturu, politički sukobi i, u slučaju Irana, sankcije, mogu da ometaju sposobnost regiona da priskoči u pomoć kada Zapad izgubi rusku naftu. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, na primer, čine većinu slobodnih proizvodnih kapaciteta OPEK-a. Ali Saudijska Arabija je u više navrata odbijala molbe SAD da poveća proizvodnju izvan dogovorenog OPEK-a nakon povećanja nakon Covid-19. Takođe je malo verovatno da će obe zemlje preusmeriti isporuke nafte iz Azije u Evropu zbog straha od gubitka glavnog kupca u regionu, Kine, kažu analitičari. Irak i Libija bi mogli da povećaju proizvodnju, kažu stručnjaci, ali domaće političke nevolje to čine malo verovatnim. Ovo ostavlja Iran, koji je, iako potpuno opremljen za povećanje proizvodnje sirove nafte, i dalje pod američkim sankcijama, a napori da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. sa globalnim silama i dalje ne daju ploda.

🇧🇷 Brazil

Jedanaesti najveći svjetski izvoznik nafte, Brazil, nedavno su SAD zamolile da poveća proizvodnju nafte. Ovo je podstaknuto skokom cena benzina u SAD nakon zabrane ruske nafte. Iako je nafta iz Rusije činila samo 8% američkog uvoza sirove nafte, neizvesnost u pogledu snabdevanja dovela je do rasta domaćih cena. Međutim, Brazil je odbio zahtev Vašingtona. Državna naftna kompanija u zemlji, Petrobras, rekla je da je nivo proizvodnje određen poslovnom strategijom, a ne diplomatskim razmatranjima, kao i da značajno kratkoročno povećanje proizvodnje ne bi bilo logistički moguće.

🇻🇪 Venecuela
Vašington se takođe obratio Venecueli, koja se može pohvaliti najvećim dokazanim rezervama nafte na svetu, obećavajući da će ublažiti neke od sankcija toj zemlji u zamenu za povećanje izvoza nafte u SAD. Međutim, kasnije je saopšteno da je Vašington odustao od ponude, uprkos tome što je Karakas rekao da bi mogao povećati proizvodnju za najmanje 400.000 barela dnevno.

🇺🇸 Amerika
SAD su najveći svetski proizvođač sirove nafte, sa proizvodnjom od oko 11,6 miliona barela dnevno od decembra 2021. Međutim, zemlja je i najveći svetski potrošač nafte, koristeći oko 20% ukupne svetske proizvodnje, što je čini neto uvoznik. SAD bi potencijalno mogle da povećaju proizvodnju i prodaju više svoje sirove nafte Evropi, ali američka nafta je veoma lagana i nije pogodna za proizvodnju dizela i benzina koji su potrebni tržištima, kako u Americi tako i u Evropi.

🇨🇦 Kanada
Kanada je peti najveći proizvođač nafte u svetu i ima treće najveće dokazane rezerve nafte na svetu. Međutim, zemlja ima ograničen kapacitet naftovoda i izvoznu infrastrukturu, i pumpa skoro svu svoju naftu na tržište Severne Amerike po niskim cenama. Kanadski ministar prirodnih resursa je u martu obećao da će povećati proizvodnju kako bi pomogao u rešavanju energetske krize u Evropi, ali postoji zabrinutost oko toga koliko više nafte može da pumpa, s obzirom na to da je proizvodnja u zapadnoj Kanadi već bila blizu rekordnog nivoa prošle zime. Kanada navodno može povećati proizvodnju nafte za samo 200.000 barela dnevno. Ovo bi samo pomoglo SAD da nadoknadi deo manjka koji je nastao gubitkom 500.000 barela ruske nafte – a ne postoji jasan vremenski okvir kada bi Kanada mogla da isporuči ove barele.