Određene hranljive materije štite od efekata izlaganja fetusu alkoholu

Određene hranljive materije štite od efekata izlaganja fetusu alkoholu

Izloženost fetusu alkoholu u bilo kojoj fazi trudnoće može dovesti do urođenih malformacija, kao i do kognitivnih, bihevioralnih i emocionalnih oštećenja kod potomaka. Novo istraživanje sprovedeno na miševima i objavljeno u časopisu FASEB Journal pokazuje da čak i vrlo rani embrioni izloženi alkoholu mogu doživeti ograničenje rasta, abnormalnosti mozga i kašnjenje skeleta, ali hranjenje trudnica određenim hranljivim materijama pre začeća i tokom trudnoće može smanjiti učestalost i ozbiljnost. od mana izazvanih alkoholom.

Blagotvorni efekti su primećeni sa kombinacijom četiri hranljive materije — folne kiseline, holina, betaina i vitamina B12.

Autori naglašavaju da je najbolji način za sprečavanje poremećaja fetalnog alkoholnog spektra uzdržavanje od upotrebe alkohola tokom trudnoće. Međutim, rezultati njihove studije sugerišu da bi dopuna ishrane majke određenim hranljivim materijama pre i tokom trudnoće mogla da bude efikasna preventivna mera za zaštitu embriona od slučajnog ranog izlaganja fetusu alkoholu, posebno u slučajevima kada majka ima nedostatke u ishrani.

„Ovi rezultati će dovesti do budućih mehaničkih studija koje istražuju osnovne biološke mehanizme pomoću kojih određeni hranljivi sastojci štite rane embrione od defekata izazvanih alkoholom koji bi mogli produbiti naše razumevanje puteva razvoja fetusa i dovesti do novih intervencija za prevenciju ili lečenje poremećaja fetalnog spektra alkohola. “, rekao je odgovarajući autor dr Serge McGrav sa Univerziteta u Montrealu.