Embraer koji se srušio, a navodno je prevozio Prigožina, imao je dobar bezbednosni dosije

Embraer koji se srušio, a navodno je prevozio Prigožina, imao je dobar bezbednosni dosije

Izvršni model mlaznog aviona Embraer koji se srušio u Rusiji, očigledno sa šefom Vagnerovih plaćenika Jevgenijem Prigožinom na brodu, zabeležio je samo jednu nesreću za više od 20 godina službe, i to zbog grešaka posade, a ne mehaničkih. neuspeh, prema veb stranici Međunarodnog štaba vazduhoplovstva.

Ruske vlasti su saopštile da je Prigožin naveden kao putnik u privatnom avionu koji se srušio u sredu uveče, pri čemu su svi u njemu poginuli. Ruska novinska agencija TASS saopštila je da je reč o brazilskom avionu Embraer.

Embraer (EMBR3.SA) je u sredu odbio da komentariše, rekavši samo da je „Embraer poštovao međunarodne sankcije uvedene Rusiji“. Sankcije blokiraju zapadne proizvođače aviona da obezbede delove ili podršku za avione koji rade u Rusiji.

Flightradar24 onlajn tracker je pokazao da je Embraer Legaci 600 (broj aviona RA-02795) za koji se navodi da je prevozio Prigožina pao sa radara u 18:11. po lokalnom vremenu (15:11 GMT). Neproveren snimak na društvenim mrežama pokazao je kako avion nalik privatnom avionu pada sa neba ka zemlji.

Legaci 600 je ušao u službu 2002. godine, prema Međunarodnom štabu avijacije, sa skoro 300 proizvedenih do prestanka proizvodnje 2020. godine.

Postoji samo jedna zabeležena nesreća u kojoj je učestvovao Legaci 600, koja se dogodila 2006. kada se u vazduhu srušio na Gol 737-800 na putu od fabrike Embraer u Brazilu do Sjedinjenih Država, saopštio je štab Međunarodne avijacije. Uprkos oštećenjima na letelici, pilot je sleteo na avion i nije bilo poginulih i povređenih.

Naknadna istraga je pripisala krivicu posadi, a ne bilo kakvom mehaničkom kvaru, navodi se na sajtu.