Mirovne snage UN u južnom Libanu ostaju na mestu uprkos izraelskim upozorenjima da se uklone odatle

Mirovne snage UN u južnom Libanu ostaju na mestu uprkos izraelskim upozorenjima da se uklone odatle

Snage u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u južnom Libanu zadržavaju svoje pozicije uprkos upozorenjima izraelskih odbrambenih snaga da se udalje, saopštio je portparol snaga UN u petak.

Andrea Tenenti iz UNIFIL-a, privremenih snaga u Libanu, istakao je da je odluka da se zadrže pozicije doneta jednoglasno od strane 50 zemalja koje daju trupe i Saveta bezbednosti. Glavni cilj misije ostaje nadgledanje sukoba i osiguravanje pristupa humanitarnoj pomoći siromašnim civilima.

U proteklom periodu, IDF je više puta gađao položaje UNIFIL-a, što je ugrozilo bezbednost mirovnih trupa. Hezbolah je takođe izvršio raketne napade na Izrael sa lokacija blizu UNIFIL-ovih položaja, stavljajući mirovne snage u opasnost, prema rečima Tenentija na brifingu UN-a u Ženevi.

Nedavno je UNIFIL obavestio javnost da je izraelski tenk direktno otvorio vatru na njihov štab u gradu Nakura, demolirajući osmatračnicu i ranivši dva indonežanska mirovnjaka. Takođe, nemački brod koji je deo UNIFIL-a oborio je dron nepoznatog porekla.

Pogoršanje bezbednosne situacije tokom poslednjih nedelja u sukobima između Hezbolaha i izraelskih snaga primoralo je UNIFIL, koji broji oko 10.000 pripadnika, da privremeno obustavi većinu svojih patrola duž granice između Libana i Izraela, poznate kao „Plava linija“.

Iako su zahtevi izraelskih snaga bili da se UNIFIL povuče sa pozicija blizu Plave linije, mirovne snage su ostale na mestu. Tenenti je istakao da su UNIFIL-ove trupe imale 29 položaja veoma blizu granice, čak do pet kilometara od Plave linije.

Tenenti je naglasio da nema poznatih slučajeva u kojima su trupe UNIFIL-a otvorile vatru u samoodbrani. Istakao je da se samoodbrana može koristiti, ali da je važno pažljivo proceniti kada i kako je primeniti kako bi se izbegao direktni angažman u sukobu.

Prema Agenciji UN za migracije, skoro 800.000 ljudi je interno raseljeno unutar Libana, pri čemu je tri petine ovih slučajeva bilo iz područja gde deluje UNIFIL.

Izrael je kritikovao UNIFIL zbog nedovoljne efikasnosti u zaustavljanju vojnih aktivnosti Hezbolaha, tvrdeći da ova grupa ima vojnu infrastrukturu veoma blizu mirovnih baza. Tenenti je istakao da rezolucija Saveta bezbednosti postavlja „ograničenja“ u pogledu ovlašćenja UNIFIL-a, uključujući zabranu pretresa privatne imovine ili razoružavanja Hezbolaha.

UNIFIL nastavlja da izveštava Savet bezbednosti o sumnjivim aktivnostima, uključujući nedavne tvrdnje izraelskih snaga o otkriću tajnih tunela u tom području.