Mirna noć na KiM, građani se i dalje okupljaju ispred opština na severu

Mirna noć na KiM, građani se i dalje okupljaju ispred opština na severu

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno. U ponedeljak uhapšenom Urošu Vukašinoviću određen je pritvor od 30 dana. Građani se i dalje okupljaju ispred opština na severu i traže oslobađanje Srba i povlačenje specijalaca, piše RTS.

Situacija na administrativnim punktovima se pogoršava – blokiran je prelaz svim teretnim kamionima. To su učinili vozači kamiona sa srpskim tablicama u znak protesta što nedelju dana ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju, dok im se roba kvari i prolaze rokovi isporuke, zbog čega imaju milionske štete.

Kažu da je oko 700 kamiona na parkinzima od Kraljeva do Jarinja. Pozivaju Prištinu da im omogući prolaz i poručuju da ih politika ne zanima, kao ni to koje tablice su na kamionima. Aljbin Kurti odgovara – mere na prelazima nisu trgovinske, donete su zbog hapšenja kosovskih policajaca.

Urošu Vukašinoviću, koji je juče uhapšen u Leposaviću, sud u Južnoj Mitrovici odredio je pritvor od 30 dana , potvrdio advokat Nebojša Vlajić.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je veoma zabrinut stanjem na severu Kosova i Metohije, da je ovaj trenutak važan i kritičan i da je deeskalacija neophodna. Kosovsko pitanje mora da se reši do kraja godine , jer u 2024. godini Kosovo neće biti u centru pažnje, poručuje Lajčak.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da kriza na severu KiM ima potencijal da preraste u međunarodni i regionalni konflikt i da SAD u potpunosti podržavaju napore EU da tu krizu razreši. Eskobar kaže i da trojica uhapšenih kosovskih policajaca treba odmah da budu puštena na slobodu.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su trojica uhapšenih kosovskih policajaca kidnapovana , kao i da je „Srbija 14. juna izvršila agresiju“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oštro je demantovao tvrdnje da su prištinski policajci uhapšeni na teritoriji KiM. Kidnapovanja nije bilo, dodaje Petković . MUP Srbije odgovorio na sve tačke upita Euleksa povodom hapšenja prištinskih policajca, dodaje.