Vučić najavio vraćanje obaveznog vojnog roka i razgovore o Kosovu i Metohiji

Vučić najavio vraćanje obaveznog vojnog roka i razgovore o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da su ministri na današnjoj sednici Vlade podržali predlog za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka. Vučić je na svom nalogu na društvenim mrežama istakao da je zahvalio ministrima na podršci, kao i da je formirana radna grupa koja će analizirati korake za reaktivaciju ove obaveze.

Na istoj sednici, Vučić je obavestio Vladu Srbije o rezultatima sastanka u Briselu, održanog u četvrtak, gde su glavne teme bile situacija na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog stanovništva u toj oblasti. Predsednik je najavio i predstojeće razgovore sa svetskim liderima, gde će glavna tema biti zaštita Srba na Kosovu.

Osim bezbednosnih pitanja, sednica je obuhvatila i analizu trenutne pretnje od poplava, a Vučić je apelovao na ministre da ozbiljno shvate opasnost i da se sprovedu brze mere zaštite života i imovine građana. Premijer Miloš Vučević predvodio je i vanrednu sednicu Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojoj je prisustvovao i predsednik Vučić.

Glavni fokus sastanaka bio je na bezbednosnim pitanjima, dok su istovremeno donete odluke o merama zaštite stanovništva u slučaju prirodnih nepogoda.