Ministarstvo zaštite životne sredine: Nema opasnosti po građane nakon iskliznuća cisterne

Ministarstvo zaštite životne sredine: Nema opasnosti po građane nakon iskliznuća cisterne

Jedan vagon cisterne natovaren sumpornom kiselinom iskliznuo je sa šina između Borske Slatine i Zagrađa kod Bora. Nadležne službe su brzo reagovale i utvrdile da nema curenja opasnih supstanci iz vagona, čime je otklonjena opasnost po građane i životnu sredinu, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Prema trenutnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh na najbližoj lokaciji, Slatini, kao i na lokacijama Brezonik, Institut i Krivelj, je odličnog kvaliteta. U Gradskom parku vazduh je ocenjen kao prihvatljiv. Ministarstvo je potvrdilo da satne vrednosti za SO2 nisu prekoračile granične vrednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je ekipa Sektora za vanredne situacije proverila situaciju i potvrdila da nema opasnosti po ljude i životnu sredinu.

„Prilikom iskliznuća jednog vagona teretne kompozicije voza, koji je prevozio sumpornu kiselinu prema Prahovu, ekipa Sektora za vanredne situacije je, putem detektora, utvrdila da nema registrovanih gasova opasne materije, odnosno sumporne kiseline, tako da nema opasnosti po ljude i životnu sredinu,“ izjavio je Dačić.

Incident se dogodio oko 17 sati između Borske Slatine i Zagrađa. Vagonska kompozicija, koja je brojala 18 vagona cisterni, saobraćala je iz Bora prema Prahovu. Nadležne službe su na licu mesta i rade na utvrđivanju uzroka ovog vanrednog događaja.