Ministarstvo: Vršnjačko nasilje prijaviti, ne izlagati maloletnike javnosti

Ministarstvo: Vršnjačko nasilje prijaviti, ne izlagati maloletnike javnosti

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve roditelje da se obrate nadležnoj školskoj upravi i prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da škola nije preduzela potrebne aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja, a ne da izlažu maloletna lica javnosti zbog moguće eskalacije nasilja i retraumatizacije dece.

„Postupanje po propisanoj proceduri je jedini pravi put da se učeniku pruži podrška, da se učenik zaštiti i da se ustanova obrazovanja sankcioniše ukoliko nije postupila u skladu sa zakonom i propisima“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Istakli su da je, kada je u pitanju vršnjačko nasilje, neophodno imati u vidu da je reč o maloletnim licima koja su u razvoju i kojima su potrebni podrška i vaspitni rad, bilo da je reč o deci koja trpe ili vrše nasilje, jer je „podjednako važno raditi na prevazilaženju traume kod učenika koji je trpeo nasilje i promeni ponašanja kod učenika koji je vršio nasilje“.

Ministarstvo je naglasilo da je to kontinuirani proces koji podrazumeva saradnju porodice, škole i drugih sistema, zbog čega su apelovali na roditelje da vode o računa o najboljem interesu sve dece i da imaju u vidu da svako izlaganje maloletnih lica javnosti, njihovo etiketiranje kao nasilnika ili žrtve, može dovesti do zloupotrebe, dalje eskalacije nasilja, retraumatizacije dece, ugrožavanja njihove bezbednosti i zloupotrebe podataka o ličnosti.

„Takođe, ističemo važnost poštovanja principa Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koji propisuje odgovornost svih nadležnih resora, kao i medija u načinu informisanja i edukaciji javnosti o ovoj temi, kojima se ne ugrožava integritet, prava i lični podaci dece i maloletnih lica“, dodaje se u saopštenju.

Mediji su ranije danas izvestili da je nekoliko maloletnih i punoletnih učenika srednje škole u Vranju udaralo i mučilo druge učenike u učionici te škole.