Ministarstvo: Sve jedinice lokalne samouprave raspisale javne konkurse za oblast informisanja

Ministarstvo: Sve jedinice lokalne samouprave raspisale javne konkurse za oblast informisanja

Prvi put od uspostavljanja zakonske obaveze 2014. godine, sve 144 jedinice lokalne samouprave ove godine su raspisale javne konkurse radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.Prethodne 2023. godine 15 jedinica lokalne samouprave nije izvršilo svoju zakonsku obavezu, ukazalo je ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Obaveza raspisivanja javnih konkursa prvi put je predviđena Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji je stupio na snagu 13. avgusta 2014. godine i odnosila se na organe nadležne za poslove javnog informisanja u republici, autonomnoj pokrajini, odnosno jedinicama lokalne samouprave.

Obavezu raspisivanja javnih konkursa imaju 144 jedinice lokalne samouprave, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Opštine koje se nalaze u sastavu gradova – Beograd (17 opština), Niš (5 opština) i Novi Sad (2 opštine) nemaju zakonsku obavezu raspisivanja javnih konkursa radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je u 2023. godini, putem devet javnih konkursa radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, opredelilo skoro 323 miliona dinara za pružanje podrške proizvodnji medijskih sadržaja, a ovaj iznos je u 2024. godini uvećan i iznosi od nešto više od 351 miliona dinara.

Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji je stupio na snagu 4. novembra 2023. godine, određen je rok (1. mart) do kog treba da budu raspisani javni konkursi radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Tokom ove godine jedan broj lokalnih samouprava nije svoju obavezu ispunio u zakonski predviđenom roku iz razloga što su krajem 2023. i tokom 2024. godine održani lokalni izbori, pa je u nekima od njih tokom više meseci ove godine na snazi bilo privremeno finansiranje, koje je trajalo sve do usvajanja budžeta za ovu kalendarsku godinu.

Iz tog razloga fokus Ministarstva bio je usmeren na ispunjenje zakonske obaveze, a ne na podnošenje prekršajnih prijava protiv odgovornih lica u onim jedinicama lokalne samouprave koje u zakonom predviđenom roku nisu raspisale i sprovele javni konkurs radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Tokom 2024. godine uočeno je i da su određene jedinice lokalne samouprave umanjile iznose opredeljenih sredstava u odnosu na raniji period. Ukupan iznos sredstava koji je opredeljen na svim nivoima javne vlasti (jedinice lokalne samouprave, autonomna pokrajina, Republika) u 2023. godini je iznosio nešto više od 2 milijarde dinara, a u 2024. godini oko milijaru i 383 miliona dinara, predstavlja značajno umanjenje.

Ovo će, kao posebna tema, biti u fokusu Ministarstva u narednom periodu, kako bi u 2025. godini bili opredeljeni veći iznosi sredstava.

Stručne službe Ministarstva uočile su tokom ove godine i da je određeni broj jedinica lokalne samouprave sredstva opredeljena godišnjim budžetom za potrebe ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja plasirao posredstvom procedura predviđenih Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o javnim nabavkama.

S tim u vezi, Ministarstvo će nastaviti da aktivno sarađuje sa svim jedinicama lokalne samouprave kako bi one u potpunosti i bez izuzetka implementirale Zakon o javnom informisanju i medijima.

Imajući u vidu da su svi organi vlasti na sva tri nivoa vlastiprvi put nakon deset godina od uspostavljanja zakonske obaveze sprovođenja javnih konkursa radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja to učinile tek ove godine, i to kao posledicu kontinuirane aktivnosti ovog Ministarstva, ovo još jednom svedoči o opredeljenosti i odlučnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija da svi zakonski i drugi propisi u oblasti javnog informisanja u potpunosti budu implementirani, navedeno je u saopštenju.