Šta očekivati od sastanka u vezi sa „žitnim koridorom“

Šta očekivati od sastanka u vezi sa „žitnim koridorom“

Na pregovorima u Istanbulu u Turskoj u petak se očekuje potpisivanje dokumenta kojim će se utvrditi obaveze Ukrajine i Rusije u pogledu bezbednog funkcionisanja ukrajinskih izvoznih ruta žitarica, navodi se u komentaru portparola Ministarstva spoljnih poslova Olega Nikolenka, prenosi „Evropska istina“.

„U Turskoj su 22. jula planirani pregovori o nastavku izvoza ukrajinskog žita pod pokroviteljstvom UN. Kao rezultat toga, može biti potpisan dokument koji će sadržati obaveze strana u pogledu bezbednog funkcionisanja izvoznih ruta. u Crnom moru“, primetio je on.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova je naglasio da će ukrajinska delegacija podržati samo one odluke koje će garantovati „bezbednost južnih regiona Ukrajine, jaku poziciju Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru i bezbedan izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta“.

Podsetimo, kabinet predsednika Turske potvrdio je u četvrtak da će sporazum o izvozu žita iz Ukrajine morskim putem biti potpisan u petak u Istanbulu.

Napominje se da će sporazum biti potpisan u 16.30 po lokalnom vremenu u Palati Dolmabahče. Potpisivanju će prisustvovati turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Guteres, koji je otputovao u Istanbul.

Očekuje se i učešće predstavnika Ukrajine i Rusije, ali na kom nivou nije precizirano. Ministarstvo spoljnih poslova je za „Evropsku istinu” pojasnilo da će „ukrajinsku delegaciju činiti predstavnici različitih resora”.

Na kvadrilateralnim pregovorima u Istanbulu u vezi sa izvozom ukrajinskog žita, Ukrajina je predložila da se napravi algoritam za navigaciju u Crnom moru za bezbedno otpremanje.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da su pregovarači u Istanbulu u sredu dogovorili stvaranje koordinacionog centra za izvoz ukrajinskog žita morem, a odgovarajući sporazum biće potpisan sledeće nedelje.