Ministarstvo: Povezivanje nerazvijenih i ruralnih oblasti na brzi internet

Ministarstvo: Povezivanje nerazvijenih i ruralnih oblasti na brzi internet

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije ukazalo je da je primarni fokus Strategije razvoja sistema elektronskih komunikacija za period do 2027, koju je vlada nedavno usvojila, nastojanje da se prevaziđu razlike između urbanih i ruralnih područja kada je u pitanju izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture.

„Projekat izgradnje optičke infrastrukture u ruralnim predelima Srbije je od izuzetnog strateškog značaja i ima za cilj povezivanje izdvojenih odeljenja škola i domaćinstava u nerazvijenim i ruralnim oblastima na brzi internet“, saopštilo je ovo ministarstvo.

Kako je navedeno, punom realizacijom ovog projekta biće u potpunosti prevaziđen infrastrukturni digitalni jaz i svim građanima Srbije omogućeno unapređenje kvaliteta života i savremeni pristup uslugama i inovacijama.

Kao još jedan važan cilj Strategije izdvaja se i nastavak izgradnje mreža nove generacije i uvođenje 5G mreže.

„Regulatorni okvir za uvođenje 5G mreže i stvaranje bezbednosnih preduslova, definisanih Strategijom, biće završeni u tekućoj godini. Regulatorno telo će nakon toga sprovesti aukciju i dodelu dozvola u toku 2025. godine nakon čega će biti omogućeni svi uslovi da operatori otpočnu sa postavljanjem 5G mobilne mreže“, precizirano je u saopštenju.

Već sada su svi naučno–tehnološki parkovi pokriveni 5G mrežom, dok će, navedeno je, i ceo kompleks EKSPO 2027 takođe biti pokriven na ovaj način.

Cilj Strategije razvoja sistema elektronskih komunikacija za period do 2027. godine je, kako je navedeno, da se u celosti prilagodi oblast elektronskih komunikacija rastućim potrebama građana i privrede, kao i celokupnog našeg društva.

Sastavni deo dokumenta je Akcioni plan za sprovođenje Strategije kojim su definisane mere i aktivnosti u cilju uspešne realizacije postavljenih ciljeva.