Ministarstvo poljoprivrede: Ibar presušio na teritoriji Crne Gore, uzrok – malovodni period

Ministarstvo poljoprivrede: Ibar presušio na teritoriji Crne Gore, uzrok – malovodni period

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovorilo je na upit N1 o tome zašto je reka Ibar presušila u delu na granici Srbije i Crne Gore, da „nisu poznate okolnosti nestanka vode u vodotoku“, ali da to može biti posledica niskog vodostaja.

Moćna reka Ibar presušila je u delu na granici Srbije i Crne Gore i nizvodno od Ribarića, a ribolovačka društva vrše akcije spasavanja ribe, pisao je nedavno sajt mašina.rs.

Ribolovci iz Rožaja rekli su da je u pitanju „nezapamćena ekološka katastrofa“ i da takva situacija nikada nije desila u tim razmerama. Ribolovci iz Rožaja su uz pomoć poljoprivrednog inspektora iz Bijelog Polja pokušali da spasu deo ribe koji je ostao živ u baricama. Oni su ribu prebacili u dublje delove korita, virove koji zasad nisu presušili.

„Nisu poznate okolnosti nestanka vode u vodotoku. Prema saznanjima sa terena, reka Ibar je presušila na teritoriji Republike Crne Gore, pa zbog toga vode u reci Ibar nema na teritoriji Srbije. Oko dva kilometra nizvodno od granice sa Crnom Gorom u Ibar se uliva reka Vidrenjak, gde ima vode u vodotoku, nizvodno vode ima u akumulaciji brane Gazivoda, potom se nizvodno dalje ulivaju pritoke Sitnica, Raška, Jošanica, Studenica, Lopatnica, tako da reka Ibar od dela uliva reke Vidrenjak, a što je na lokaciji na oko 2km od granice sa Crnom Gorom, teritorija Opštine Tutin, pa sve nizvodno do uliva u reku Zapadna Morava nije presušila, vode u vodotoku ima. Na delu od granice sa Crnom Gorom, do uliva reke Vidrenjak nema korisnika vode iz vodotoka, vode u vodotoku nema jer uzvodno od granice nije dotekla voda rekom Ibar“, naveli su u saopštenju iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Kako su rekli, vodna inspekcija nije dobila predstavke u vezi sa presušivanjem reke Ibar, već je do tih saznanja, tvrde, došla putem medija.

„Nakon tih saznanja vodni inspektor se uverio na licu mesta da na teritoriji Srbije vode u vodotoku nema sve do uliva reke Vidrenjak, jer uzvodno od granice sa Crnom Gorom nije dotekla voda rekom Ibar. Nije bilo preduzimanja mera od vodne inspekcije“, dodali su.

Kažu da nestanak vode može biti posledica niskog vodostaja u reci zbog, kako su naveli, malovodnog perioda.

„Slična pojava i izuzetno nizak vodostaj reke Ibar na teritoriji Srbije desila se pre okvirno 15 godina. Nizak vodostaj reke Ibar je nastupio zbog izuzetno sušnog perioda, odnosno perioda bez padavina i visokih temperatura vazduha i bez dotoka vode rekom Ibar iz Crne Gore. U pitanju je vremenska nepogoda, sušni, malovodni period – period bez padavina u dužem vremenskom periodu i izuzetno visoke temperature vazduha“, navode iz ministarstva.

Ipak, po oceni članova Sportsko-ribolovnog kluba „Ibar“ Rožaje, Ibar je presušio i zbog nemara čoveka prema reci i prekomerne potrošnje vode.

Na nemar i prekomernu potrošnju upozoravala je i inicijativa „Pravo na vodu“, koja je objavila dopunjenu mapu nestašica pijaće vode u Srbiji.