Ministarstvo i prosvetari postigli dogovor: Menja se Krivični zakonik

Ministarstvo i prosvetari postigli dogovor: Menja se Krivični zakonik

Vlada Srbije i reprezentativni sinidkati u prosveti postigli su dogovor, a prosvetni radnici su se saglasili sa predstavljenim nacrtom teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Predstavnici prosvetnih radnika sastali su se sa ministarkom prosvete Slavicom Đukuć Dejanović, ministarkom pravde Majom Popović i šefom kabineta predsednika Vlade Žarkom Mićinom.

„Na sastanku je predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, sa čime su se saglasili predstavnici sindikata“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovo Vlada kontinuiteta i da će sve što je dogovoreno prethodno usvojim Protokolom biti implementirano.

Prosvetni radnici su ranije ovog meseca održali proteste posle dva napada na njihove kolege, na kojima su tražili da se Krivični zakonik izmeni i napad na prosvetnog radnika tokom obavljanja nastave tretira kao napad na službeni lice. Protesti su iznudili sastanak s predstavnicima vlasti, na kojem je usmeno bilo obećano da će se Krivični zakonik izmeniti.

U skladu sa Protokolom Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata, dogovoreno je da će tokom narednog meseca predsednik Vlade Miloš Vučević održati sastanak sa predstavnicima sindikata.

Posle sastanka je najavljeno i novo zapošljavanje u prosveti, smanjenje administracije „u smislu korišćenja novih funkcionalnosti es Dnevnika“, kao i dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora.

Sastanku su prisustovali predsednici i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“. Tagovi