Ministarka rudarstva demantovala Nikezića i objasnila zašto EPS uvozi struju

Ministarka rudarstva demantovala Nikezića i objasnila zašto EPS uvozi struju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da „Elektroprivreda Srbije“ AD ne „puca po šavovima“, niti je „prinuđena“ da uvozi električnu energiju, što je izjavio potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

Istakla je da o stanju u kompaniji najbolje govore rezultati u prvom kvartalu, u kojem je ostvarena dobit od 28,3 milijarde dinara.

„Neko ko uporno pokušava da se predstavi kao poznavalac energetike i rada ‘Elektroprivrede Srbije’ bi trebalo da zna da je u toku sezona remonta termo blokova i da zaustavljanje bloka tokom vraćanja u pogon posle remonta nije nikakva havarija, već pogonski događaj tokom optimizacije parametara da bi se podesili sistemi“, rekla je Đedović Handanović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema njenim rečima, tržišno poslovanje nosi sa sobom profitabilnost kao ključni cilj, a kako su oscilacije cena električne energije od negativnih, kako je danas, do preko 100 €/MWh u nekim delovima dana, stvaraju se uslovi za optimizaciju profita uz čuvanje sopstvenih resursa na skladištima.

Dodala je da je to aktivnost koju EPS svakodnevno sprovodi u cilju optimizacije energetskog portfelja.

„To je trenutno dodatno važno imajući u vidu da je u toku revitalizacija i RHE „Bajina Bašta“, objasnila je.

Podesćamo, Nikezić je izjavio da je u poslednja dva meseca EPS ponovo prinuđen da uvozi struju po havarijskim cenama uz višemilionske gubitke, navodeći da su pre dva dana ispali blokovi snage 1.500 megavati, zbog čega je morala da se uvozi struju po ceni i do 300 evra po megavat-satu.