Ministarka prosvete o „značajnim promenama“ u vrtićima

Ministarka prosvete o „značajnim promenama“ u vrtićima

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da su značajne promene na nivou predškolskog vaspitanja i obrazovanja započete uvođenjem programa „Godine uzleta“, u okviru kojeg u pet vrtića dolaze vaspitači iz drugih predškolskih ustanova na teritoriji Srbije da šire svoja znanja.

Ona je navela da Ministarstvo nije ostavilo vaspitače da se sami snalaze u primeni nove koncepcije i uz pomoć Svetske banke i Unicefa obezbeđena je kvalitetna podrška kroz obuke, mentorstvo, kreirane priručnike i vodiče i razvijene modele zajedničkog učenja i horizontalne razmene primera dobre prakse.

Pet vrtića iz predškolskih ustanova Novi Sad, Zemun, Čačak, Loznica i Pirot izabrani su da budu centri klastera u koje dolaze vaspitači iz drugih predškolskih ustanova, podsetila je Đukić Dejanović tokom posete vrtiću „Zemunski biser“, jednom od pet vrtića centara klastera, saopštilo je Ministarstvo.

Roditelji: Vaspitačica u vrtiću deci lepila usta selotejpom i vezala im ruke Region 07. sep 2023 20 Region 07. sep 2023 20 SSP: Roditelji predškolaca prinuđeni da decu vode u druge delove grada u vrtić Vesti 04. sep 2023 2 Vesti 04. sep 2023 2 DS: Sumnja na korupciju u nabavci prečišćivača vazduha za škole i vrtiće Vesti 30. avg 2023 3 Vesti 30. avg 2023 3

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara istakao je da u Svetskoj banci smatraju da je ulaganje u rani razvoj i obrazovanje deteta jedno od najpametnijih mogućih za svaku zemlju.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da su danas u vrtiću videli u praksi kako deca različitih uzrasta mogu zajedno da uče kroz igru i istraživanje i koliko je u tom procesu važan odnos vaspitača i dece, ali i učešće roditelja.

Nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“ predškolske ustanove sukcesivno uvode od 2019. godine.

Zaključno sa prošlom godinom, sve predškolske ustanove u Srbiji dužne su da vaspitno-obrazovni rad razvijaju u skladu sa zahtevima ove programske koncepcije, koja afirmiše veru u kapacitete dece predškolskog uzrasta da aktivno učestvuju u svom razvoju i učenju, kao i značaj igre i zajedničkog učešća dece i odraslih u učenju i razvoju.