Ministar: Prosečna plata u IKT sektoru oko 250.000 dinara

Ministar: Prosečna plata u IKT sektoru oko 250.000 dinara

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je da je Srbija u svega nekoliko godina, zahvaljujući radu aktuelne i prethodnih vlada, ostvarila „impresivne rezultate“ u digitalizaciji i sektoru Informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) a da je u prvih sedam meseci 2014, ostvaren rast 20,29 odsto.

Ristić je na otvaranju regionalne konferencije o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2024“, koja se održava u Privrednoj komori Srbije (PKS), rekao da IKT sektor u Srbiji ima 12,2 zaposlenih, da učestvuje u BDP-u sa 6,8 odsto, kao i da su takvi rezultati ostvareni zahvaljujući zalaganju pojedinaca, institucija i legislativi, odnosno zakonodavstvu.

On je istakao i da je prosečna plata u IKT sektoru oko 250.000 dinara, a da je u prvih sedam meseci ove godine u tom sektoru ostvaren rast od 20,29 odsto.

„Nastavićemo dalje da rastemo, nastavićemo dalje da naprdujemo“, kazao je Ristić.

Dodao je da je veštačka inteligencija „jedan od najvećih izazova sa kojima će se ljudska vrsta suočiti“, kao i da se Vlada Srbije, odnosno ministarstvo na čijem je čelu, zalaže za „elementarno poštovanje etike“ pri korišćenju novih tehnologija, i da će nastaviti da daje doprinos razvoju IKT sektora.

Govoreći o medijima, Ristić je rekao da u Srbiji ima 2.500 medija i 76 novinskih udruženja, tako da može da se kaže da „postoji medijski pluralizam“.