Ministar odbrane Srbije protiv sindikata u vojsci: „Najveća glupost na svetu“

Ministar odbrane Srbije protiv sindikata u vojsci: „Najveća glupost na svetu“

Ministar odbrane Srbije, trenutno u tehničkom mandatu, izneo je svoje mišljenje da sindikati ne bi trebali postojati u vojsci, što je izazvalo burne reakcije predstavnika sindikata. Njegova izjava, u kojoj je istakao da je sindikalno organiziranje u vojsci „najveća glupost na svetu“, izazvala je raspravu o pravima zaposlenih u vojnom sektoru.

Ministar odbrane, Miloš Vučević, iznio je svoj stav dok je komentarisao eventualne promjene zakona u vezi sa vojnom strukturom. „Ako se ja budem bavio ovim resorom i ako budemo menjali set zakona oko vojske, nema šta sindikati da traže u vojsci“, rekao je Vučević za Euronews.

Ova izjava izazvala je oštre reakcije sindikata, koji su istakli da je sindikalno organiziranje u vojsci zagarantovano Ustavom i zakonom te da bi njegovo ukidanje predstavljalo kršenje osnovnih prava zaposlenih. „Nema pravo da iznosi lični stav koji je suprotan Ustavu Republike Srbije, gde je sindikalno organizovanje slobodno i dozvoljeno, suprotno zakonu o vojsci, zakonu o radu, uredbi koja dozvoljava profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije da se sindikalno organizuju“, istakao je Duško Vuković, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Predstavnici sindikata su naglasili da su sindikati u vojsci ključni za borbu za bolji materijalni i socijalni položaj zaposlenih, te da bi njihovo ukidanje značilo negiranje osnovnih prava zaposlenih u vojsci. „Zamislite da ja sada imam lični stav, da sam na nekoj poziciji, visokoj poziciji i da kažem da pripadnici vojske ili zaposleni nemaju pravo na platu… Znači to je glupost, to je nonsens“, dodao je Vuković.

Osim što su sindikati ključni za borbu za prava zaposlenih, oni također pružaju platformu za iznošenje kritika i problema unutar vojske. „Očigledno želi da ućutka i poslednji glas ljudi kojima je on poslodavac“, komentarisao je Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije.

Ukidanje sindikata u vojsci također bi značilo smanjenje nadzora nad vojnim upravljanjem i upotrebom resursa, što bi moglo dovesti do zloupotreba i korupcije. Sindikati u vojsci imaju ključnu ulogu u osiguranju transparentnosti i odgovornosti unutar vojnog sektora.

Ministrova izjava o ukidanju sindikata u vojsci izazvala je zabrinutost i negodovanje, kako među sindikatima, tako i među civilnim organizacijama koje podržavaju borbu za ljudska prava i radničke slobode. Kritičari ministra ističu da je njegova izjava protivna demokratskim principima i osnovnim pravima zaposlenih, te da bi takav potez predstavljao korak unazad u razvoju društva i zaštiti radničkih prava.