Transplantacija srca produžila život dvadesettrogodišnjaku iz Požarevca

Transplantacija srca produžila život dvadesettrogodišnjaku iz Požarevca

Jedna operacija u protekloj nedelji produžila je četiri života zahvaljujući transplantacijama bubrega, jetre i prvom srčanom presađivanju ove godine. Jedan od pacijenata, dvadesettrogodišnji Miloš Mitrović iz Požarevca, dobio je novo srce u noći između ponedeljka i utorka, nakon 15 godina borbe sa bolešću.

Miloš je izrazio želju da upozna porodicu donora jednog dana i naglasio važnost doniranja organa kako bi se spasili tuđi životi. Nakon operacije, Miloš se dobro oseća, što je potvrdio i direktor Klinike za kardiohirurgiju UKCS, prof. dr Svetozar Putnik, ističući da više od 50 ljudi čeka na transplantaciju srca u Srbiji.

Osim transplantacija, važan korak napravljen je u endoskopskoj hirurgiji srčanih zalistaka. Profesor dr Antonios Pitsis sa Interbalkan medicinskog centra u Solunu istakao je da je endoskopska hirurgija budućnost zbog bržeg oporavka pacijenata i manje invazivnosti procedura. Ova tehnika omogućava da se srčani zalistak popravi bez otvaranja grudnog koša, koristeći samo tri male rupe na desnoj strani grudi.

Dr Putnik je najavio da Klinika za kardiohirurgiju UKCS ima planove da postane regionalni centar za endoskopsku hirurgiju srčanih zalistaka, uz podršku stručnjaka poput dr Emilije Petrović, koja je među deset hirurga iz 40 zemalja sveta koji su prošle godine dobili priliku za usavršavanje u endoskopskoj i robotskoj kardiohirurgiji.

U ovoj godini, Klinika za kardiohirurgiju UKCS je izvela više od 700 operacija, naglašavajući važnost u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova, koji su česta oboljenja koja odnose najviše života. Nova era endoskopske hirurgije srčanih zalistaka obećava bolje rezultate i brži oporavak za pacijente u Srbiji.