Milan St. Protić: Srbija nije iskrena ni prema Rusiji ni prema Zapadu

Milan St. Protić: Srbija nije iskrena ni prema Rusiji ni prema Zapadu

Istoričar Milan St. Protić izjavio je za zrenjaninsku KTV da Srbija nije iskrena ni prema Rusiji, ni prema Zapadu i da se Srbi u prošlosti nisu tako ponašali, već su birali svoj put „dostojanstveno, čak i kada su klečali“.

„Mi smo nekada bili narod častan i zbog toga smo trpeli“, rekao je Protić, navodeći da Srbija nije izašla i rekla „Mi 100 odsto podržavamo ono što Rusija radi, mi nećemo u Evropsku uniju“.

„Isto kao i prema Zapadu, hoćemo njihove pare, hoćemo verbalno u EU, hoćemo njihove investicije, a onda se ritamo i kažemo oni nas ucenjuju. Čime nas ucenjuju, kako nas ucenjuju“, upitao je Protić i dodao da to što su drugi licemerni nije opravdanje.

On je rekao da je dobar deo života posvetio proučavanju ruske istorije i da ono što sada dolazi iz Moskve nema „veze s onim negdašnjim rustvom“, već je pokušaj obnove Sovjetskog Saveza.

„Ovo danas nisu negdašnji Rusi, već Sovjeti, a ovaj ‘drekač iz Moskve’ samo takvu politiku i vodi i on je pravi izdanak KGB – nemilosrdan, amoralan, bestidan“, kazao je Protić.

Dodao je da su sudbine Srbije i Rusije podudarne, a ako ne podudarne, onda slične i da Rusija posle 1917. nije ista ona kakva je bila pre, kao ni srpstvo posle 1945. godine.

Govoreći o pitanju Kosova, rekao je da mu je „kao dan jasno“ da je Kosovo za Srbiju izgubljeno „sistematskom antisrpskom politikom u vreme titoizma i pogubnom politikom u doba Miloševićeve vlasti“.

On je naveo da je u vreme SFRJ dopuštena afirmacija albanskog faktora na Kosovu, zaokruživanje teritorije, bio je zabranjen povratak Srba na Kosovo posle Drugog svetskog rata, Ustavom iz 1974. Kosovo i to „albansko Kosovo“ postalo je konstititutivni element ne samo Srbije, već SFRJ.

Protić je dodao da je Milošević pokušao nasilno to da promeni i da je sve okončano oružanim sukobom na Kosovu, bombardovanjem Srbije i potpisivanjem Kumanovskog sporazuma.

„Tu je, po mom sudu, udarena tačka na realnu mogućnost da Srbija Kosovo zadrži u okviru svoje državne teritorije“, poručio je Protić.