Patolog i humanitarni volonter zajedno vraćaju identitet migranata utopljenih u reci Drini

Patolog i humanitarni volonter zajedno vraćaju identitet migranata utopljenih u reci Drini

Migrantska kriza je donela tamnu stranu i na prostorima Balkana. Reka Drina, koja se proteže kroz Bosnu i Hercegovinu, postala je jedan od ilegalnih puteva migranata, a ujedno i mesto tragičnih događaja. Mnogi migranti, pokušavajući da pređu granicu, suočavaju se sa opasnostima koje nosi ovaj vodeni put.

U bolnici u Bijeljini, patolog Vidak Simić, iako penzioner, nije ostao ravnodušan na tragediju koja se događa. Sa posvećenošću profesiji, Simić je uspeo da identifikuje i vrati identitet dvoje migranata, omogućivši im da budu sahranjeni u svojoj zemlji porekla. Za njega, kao doktora, služenje narodu je prioritet, a vraćanje tela migranata njihovim porodicama deo moralne i profesionalne dužnosti.

Njegova posvećenost povezala ga je sa Nihadom Suljićem iz Tuzle, humanitarnim volonterom koji se takođe angažuje u pružanju pomoći migrantima. Za Suljića, ti migranti nisu samo statistika već ljudi sa svojim pričama i sudbinama, koji su tragali za boljim životom.

Simić i Suljić dele istu viziju – da svaki migrant zaslužuje svoj identitet i dostojanstvenu sahranu. Njihova saradnja pokazuje jedinstvo u humanitarnom radu i molitvi za sve bezimene migrante koji su stradali na putu ka boljem životu.