Direktori UKC Niša i Klinike za kardiohirurgiju u sukobu zbog nedostatka reagenasa

Direktori UKC Niša i Klinike za kardiohirurgiju u sukobu zbog nedostatka reagenasa

Uprava Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu, predvođena direktorom Zoranom Perišićem, opovrgla je tvrdnje direktora Klinike za kardiohirurgiju, Dragana Milića, o prekidu rada klinike zbog nedostatka reagenasa.

Perišić je objavio da je centralna laboratorija UKC-a dobila opremu i reagense putem centralizovane javne nabavke, koji se koriste za procedure Klinike za kardiohirurgiju. Naglasio je da su ove analize kvalitetne, ističući da Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ koristi sličnu opremu i reagense.

Dodao je da UKC Niš već priprema tender za nabavku potrošnog materijala, čiji su ugovori istekli ili će isteći do maja ove godine, te da su već obezbeđeni zamenski aparati do realizacije sopstvene nabavke.

Sa druge strane, Milić je na društvenim mrežama objavio da je Klinika za kardiohirurgiju prinuđena da obustavi rad zbog nedostatka reagenasa za aparate Multiplate i ClotPro, nakon što je kolegijum klinike, u kojem su 33 lekara, jednoglasno doneo odluku o tome.

Milić je istakao da su upozorenja klinike Ministarstvu zdravlja i RFZO-u ostala bez odgovora, te da je RFZO u svom odgovoru napisao da je odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo direktor UKC-a Niša, Zoran Perišić.

Sukob između direktora UKC-a i Klinike za kardiohirurgiju eskalirao je oko pitanja nabavke reagenasa, dok pacijenti ostaju u neizvesnosti u vezi sa nastavkom lečenja.